Общо новорегистрираните колесни трактори за първите три месеца на 2018 г. са 296. Това показват данните на Контролно - техническата инспекция (КТИ). Според експертите за това време са регистрирани 14 нови зърнокомбайна, 59 телескопични товарачи и 26 челни товарачи. (виж инфографиката) 
 
 
„Пазарът на техника се движи малко по-добре от миналата година за момента. Рано е все още да говорим за цялостната картина, тъй като са минали малко над 4 месеца от годината. Но аз съм оптимистично настроен, че нивата ще бъдат малко по-добри от миналата година. разбира се, нивата на регистрация на техника, ако говорим за регистрациите, са далеч от типичното и нормалното за пазара в последните години, което естествено забавя обновяването на техниката“, коментира за Фермер.БГ председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) Даниел Минев по време на изложението в БАТА АГРО 2018. 
 
 
Според него от друга страна това е разбираемо, защото условията за инвестиции на земеделците са трудни и последните две години бяха доста трудни. 
 
„Надяваме се тази година да бъде много по-успешна и по-печеливша за земеделците“, отбеляза Даниел Минев.  
Една от важните насоки, които се откроиха в последните години е липсата на работна ръка, което доведе до търсенето на по-тясно специализирана техника от страна на земеделските стопани.  
 
„От друга страна се наблюдава тенденция за повишаване на търсенето при по-специализираната техника – техника за овощарство, за лозарство, за зеленчукопроизводство, което е един сектор, който е слабо механизиран така или иначе в страната. И увеличаването на търсенето в този сектор е в голяма степен продиктувано точно от необходимостта от по-висока механизация“, коментира председателят на БАТА.