КТ “Подкрепа“ предлага към Бюрата по труда да бъдат създадени отдели, които да регистрират хората, които имат желание да работят на полето. Това каза Ваня Григорова, икономическият съветник на КТ “Подкрепа“, предаде Земя Нюз. Григорова участва на кръгла маса на тема: “Законодателна прекаризация на труда“. Форумът е организиран от КТ “Подкрепа“, сдружение “Солидарна България“ и фондация “Фридрих Еберт“. Идеята е тези отдели да работят като посредници между сезонните работници и земеделските стопани, да влизат в преговорни отношения с работодателите. По думите на Григорова така работодателите ще разчитат на работна ръка, а от друга страна, хората, ангажирани на такива договори, ще имат сигурността, че ще им се плати, ще имат осигурителни вноски. 
 
От КТ “Подкрепа“ смятат, че чрез отделите от веригата ще се изхвърлят и т.нар. трактори, които търсят работници на стопаните. Те често от трудови посредници се превръщат и в изборни посредници, коментира Григорова. Поводът за форума е законодателното предложение за промяна на Кодекса на труда, според което земеделските стопани ще могат да отлагат до 14 дни сключването на еднодневните трудови договори. КТ“Подкрепа“ е категорично против това предложение, защото според синдиката от ГИТ няма как да проследяват, че трудът наистина е положен, работникът няма как да докаже и промяната ще доведе до повече злоупотреби и сива заетост.
 
Главната инспекция по труда /ГИТ/ пък предлага да се предприемат мерки за подобряване на администрирането на еднодневните трудови договори. Като гаранция за това, че договорът ще бъде сключен, в момента, в който работникът бъде приет на работа, да се сдобива с документ с уникален идентификационен номер, с който номер ще бъде сключен по-късно и трудов договор. Този документ да съдържа минимум данни, да не товари земеделските производители, предлагат контролният орган и експерти от МЗХ.