Даниел Ненков е един от най-големите зърнопроизводители в България. Управляваната от него земеделска компания - БГ Агро АД,  обработва около 100 000 дка. земеделски земи и е сред първите инвестирали в производството на древната житна култура лимец у нас.

 

Преди 4 години той за първи път се докосва до здравословното действие на лимеца и решава наред с конвенционалното земеделие да засее и площи най-древната зърнена култура в света, известна като "Житото на Христос".

 

Днес Даниел Ненков казва, че определено има бъдеще в лимеца. Надява се заедно с увеличаването на неговото търсене да се подобри и производството в България, тъй като до момента то е много ограничено. Самият Ненков иска да мотивира своите колеги- земеделски производители да обърнат поглед към тази култура, която е стъпка към здравословния начин на живот.

 

Преимуществото на лимеца е, че той няма нужда от някакви особени грижи, няма нужда дори от торене и пръскане с различни препарати за разстителна защита. Единственото препятствие пред земеделците е олющването му, тъй като в България все още няма внесени машини за неговата обработка.  Според Даниел Ненков вече е налице и интерес от страна  на държавата. Самият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, акцентира на Добричкия панаир "Селското стопанство и всичко за него", че пред страната ни има отлични възможности за отглеждането на тази култура.

 

Ненков вярва, че когато лимеца придобие още по-голяма популярност сред обществото и производството се развие, то и държавата ще започне да подпомага земеделските производители, захванали се с отглеждането на тази ценна зърнена култура.

 

► ВИЖТЕ ВИДЕО МАТЕРИАЛ ПО ТЕМАТА :

Даниел Ненков - БГ Агро

 

 

опакован лимец, производство на БГ Агро :

лимец

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!