Седмица след като Европейският парламент (ЕП) гласува пакета за реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП), анализите кое е добро за фермерите продължават.

България се въздържа в Люксембург за новата политика. Защо?

По отношение на обвързаната подкрепа евродепутатите гласуваха тя да е в размер на 10% + 2%, което не удовлетвори всички страни. България например настояваше за нейното увеличение на 13 % +2%, а екологични неправителствени организации бяха на срещуположния полюс.

Те реагираха гневно, заявявайки, че това би било с вреден ефект върху природата, климата и малките ферми, които ще продължат да изчезват с тревожна скорост, се посочва в последния бюлетин на Министерството на земеделието за ОСП. 

Директорът по земеделска политика на ЕС в Грийнпийс Марко Контиеро дори заяви, че повече от 60 години европейската селскостопанска политика е сляпа за въздействието на земеделието върху природата, като възнаграждава фермерите, че произвеждат повече или разширяват фермите си. 

Според него ЕП умишлено продължава това унищожение, докато учените предупреждават, че земеделието трябва да се промени, за да се справи с климатичната криза и да защити природата. 

Други ключови елементи в гласуваните на 20 октомври в Брюксел текстове включват:
  • 60% от пакета за директни плащания за директна подкрепа на доходите;
  • 30% от средствата за директни плащания за екосхеми (климат, околна среда и хуманно отношение към животните);
  • 30% от подпомагането по II стълб на ОСП за инвестиции, насочени към развитие на интелигентен, устойчив и диверсифициран агросектор. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg