Най-големите ни проблеми идват от самите нас. Политиката трябва да стои далече от сектора. Нашата цел е да защитим правата на всички зърнопроизводители в България, независимо дали са малки, средни или големи. Това каза новият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов, който е и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите за Дарик.
 
 
„Моята амбиция е да създадем условия за по-лесна и спокойна работа на всички наши членове. Програмата ни за управление, в която са залегнали основните ни законодателни инициативи и предложения,  ще бъде представена на предстоящия Управителен съвет на Асоциацията. Най-големите ни проблеми идват от самите нас. Политиката трябва да стои далече от сектора”, каза Костадинов.
 
По думите му в момента в Добруджа и в страната се забелязва по-слаб интерес към зърнените насаждения и повишено внимание към етерично-маслените култури. Около 38 хил.дка са насетите площи с етерично-маслени култури в Добруджа, а за цялата страна те са около 85 хил.дка. Традиционно в Житницата на България всяка година се сеят около 800-900 хил.дка царевица и около 1млн. и 200 хил.дка пшеница.
 
80% от зърнопроизводителите обаче предпочитат да сеят западни сортове пшеница, защото са високодобивни и получената от тях печалба е по-голяма, добави той.
 
„Като качество българската пшеница е традиционно добра, но в момента българските сортове не са конкурентноспособни на западните. Всички обичаме българските сортове, но няма такива патриоти, които искат да работят на загуба”, обясни Костадинов.
 
Той не скри притеснението си и от друг проблем в сектора.
 
„Заради изплащането на високите ренти ние сме на ръба. Една от причините е, че земеделските кооперации вдигат рентите и ги отчитат като разход, а не плащат данък печалба. Реалните цени на рентите според различните особености на Добруджа трябва да се движат между 70 – 80 лв. на декар, а много често те достигат 100- 110 лв. В Северозападна или Централна България при еднакви добиви с нашите, рентите са по 30-40 лв. Безконтролното увеличение на рентите може да доведе до масови фалити на зърнопроизводители” , прогнозира председателят на НАЗ.