Преди по-малко от месец, на 27 септември, в деловодството на 44то Народно събрание бе внесен нов законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Новият законопроект съдържа предложение за изключване на конете от дефиницията за пасищните животни. А мотивите са повече от нелепи, смятат от Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България, които изпратиха декларация до председателя на Народното събрание Димитър Главчев, до президента на България Румен Радев и до министър-председателя Бойко Борисов.
 
 
„Един закон се прави явно по нуждите на някого, вместо да се приложат принципни приложения. Това е същината на проблема. Определено законопроектът е приложен да послужи на някого и това не са всички животновъди в България - не са всички овчари в страната, нито говедовъди“, категоричен е Бойко Стоянов, председател на Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България пред Фермер.БГ.
 
Само 8 месеца по-рано ЗСПЗЗ беше отново на масата на законодателя за поредното кърпене. На 18 Януари 2017 тогавашния вносител – проф. Иван Станков заплаши, че ще оттегли законопроекта, ако остане предложението на депутата Мария Белова за премахването на конете от дефиницията за пасищни животни. Вносителката на неуместното предложение прояви достатъчно разум и го оттегли. Сега обаче предстои поредното сражение.
 
„Конете са пасищни животни. Няма как да отглеждаш коне и да нямаш пасища. Когато в едно землище изведнъж свършат пасищата, защото приоритетни са крави и овце, а вие имате кон, той не може да влезе в моето пасище, защото вас ще ви глобят след като подам сигнал. По презумпция конете са нарочени за средство за злоупотреби, посредством това, че се ползват много пасища за коне, а там коне няма. Респективно пасищата трябва да бъдат взети и дадени на други животни“, добави Стоянов.
 
По данни на асоциацията, конете в България не надхвърлят и 1%, а намаляващият брой говедовъдни и овцевъдни ферми в у нас, е функция от дългогодишни неадекватни държавнически решения в животновъдството, пише още в декларацията. Според коневъдите освобождаването на нови пасищни пространства съвсем няма да стимулира стопаните да увеличават поголовието си от говеда и овце, каквито може би са утопичните надежди на вносителите. Останалото е чист популизъм. Освен това никъде в света няма практика млечни животни да ползват естествени пасища. Това е самоубийствено за фермера, чиито приходи се формират от млечна продуктивност. Но тези фермери очевидно имат нужда от още обработваема земя, която да ползват за фуражна база, както и за придобиване на още субсидии за земя, допълват от асоциацията.
 
„Действително конете са преимуществено пасищни животни. Много наши стопани в момента използват пасища и продават конете за месо, това им е поминък. Дори състезателните коне в периодите, когато не са по състезания или подрастват също имат нужда от пасища. Има животни, които са от 3 отечествени породи и една автохтонна. Тези 4 породи общо наброяват около 8 хил. броя животни и няма как да не живеят на пасищата, тъй като породата просто ще се видоизмени“, разясни председателят на Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи.
 
В декларацията, асоциацията излага аргументи, срещу предложението на депутатите вносители. Според тях то почива както на непознаването на различните аспекти на пасищното животновъдство, но и съвсем умишлено заблуждават останалите членове на Комисията по земеделие, че тази промяна ще стимулира едва ли не бурното развитие на останалите животновъдни сектори. 
 
„Очакваме декларацията да провокира някаква реакция. Ако не бъдем чути, може би няма да сме всички коневъди, но ще сме поне няколко души, където ще си съберем животните и ще ги закараме на управляващите, да ги правят каквото искат“, заключи Бойко Стоянов.