Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов свика извънреден щаб за решаване на проблемите с навлизането на новото за България и ЕС заболяване чума по дребните преживни животни.
 
 
Десетки стопани са засегнати от мерките срещу инфекцията, която беше открита през втората половина на юни в две огнища – в ямболското село Воден и в бургаското село Кости, община Царево, близо до границата с Турция.
 
„Стремим се да решаваме проблемите. Тази сутрин при министъра имаше свикан извънреден щаб по този въпрос. Следобед продължаваме. Чакаме и последните резултати от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – да видим за каква територия става дума, в какъв район ще се предприемат мерки, колко са животни и колко човека касаят последиците“, каза пред Фермер.БГ зам.-министъра на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров.
 
Ще се преценява не само каква е пряката щета от загубените животни, но и какви количества мляко стопаните не са могли да реализират. 
 
„Опитваме се да видим с какви мерки да им признаем извънредната ситуация, за да могат да си получат парите и по обвързаната подкрепа“, обясни зам.-министър Димитров.
 
По думите му, оценката на загубите трябва да стане още тази седмица, а до края на следващата да е готово решението с конкретните компенсации като парични суми. Стремежът е до две седмици всеки от засегнатите фермери да знае каква сума му се полага като компенсация по всички мерки.
 
 
„Трябва бързо да реагираме. Виждате, че нещата са критични. Това са такива заболявания, които човек трудно може да ги предвиди. Останалите мерки са ветеринарни. Ситуацията е сложна. В страната има птичи грип, а на север в Румъния – африканска чума по свинете. Така че нека да оставим ветеринарите да си вършат работата“, коментира зам.-министър Цветан Димитров.
 
На форум за развитието на овцевъдството и козевъдството, той поиска съдействие от българския евродепутат Момчил Неков за ускоряване на процедурите за обезщетяване на животновъдите при настъпване на заболявания.
 
„За компенсациите сега се изисква изминаване на административен път между 6 и 8 месеца. А на хората помощта им трябва сега. Трябва да се направи така, че например в пограничните райони на ЕС държавите да могат да реагират с подкрепа в рамките на 10-15 до 30 дни“, обясни зам.-министърът. 
 
Неговата оценка е, че не може години наред ЕК да няма политика за граничните райони, когато се решават ветеринарни проблеми. Така всеки път се налага страни като България да искат извънредна помощ. 
 
„Здравеопазването на животните в тази част на Европа винаги ще бъде проблем. С климатичните промени този процес ще се задълбочава. Редица болести, които преди 20 години се учеха като екзотични, сега са у нас“, допълни д-р Цветан Димитров.