Големият победител на престижния приз „Машина на годината“ 2018 се оказа разработката на  американския гигант AGCO комбайнът IDEAL. Трактор.БГ, част от групата АгриГейт Медия ООД, е в журито на наградите и е сред официалните международни партньори на събитието. 
 
 
Наградите бяха връчени на официална церемония по време на най-голямото изложение за селскостопанска техника „Агритехника 2017“ в германския град Хановер. 
 
Идентичните спецификации на брандовете на AGCO Fendt и Massey Ferguson, представящи IDEAL, получиха наградата на публиката, в която сили мериха 48 машини, а над 50 000 души дадоха гласа си. 
 
 
Уникалния комбайн е с най-големия бункер от всички, предлагани на Стария континент. Машината разтоварва зърното с най-високата скорост в Европа и има най-голямата площ на вършитба.
 
Победител в категорията tractor XXL стана Fendt 900 Vario MT
 
 
В high horsepower tractor,категорията  където се състезават най-мощните машини, лидер стана Claas Axion 900
Valtra T Series стана победител в раздела за upper class tractor. 
 
В категорията за среден клас трактори наградата получиха Case IH Maxxum Multicontroller ActiveDrive 8, New Holland T6 Dynamic Command и Steyr Professional S-Control 8
 
John Deere 5R стана първенец в категорията compact tractor. 
 
 
При фуражокомбайните имаше един претендент -  Krone BiG X 680/780/880 with LiftCab. Той отнесе и приза. 
 
За приза в категорията за комбайни за редови култури битката беше по-оспорвана. Там най-впечатляващ според  международното жури е картофокомбайнът Grimme Ventor 4150
 
 
При косачките най-много гласове на международното жури събра Vicon Extra 7100T GeoMow.
 
Kuhn FBP 3135 Intelliwrap взе наградата в категорията за балиращи машини и сламопреси, а Väderstad Carrier CrossCutter Disc получи най-висок вот в категорията за почвообработващи машини. 
 
 
Като най-добра машина в категорията на сеялките журито определи Lemken Azurit DeltaRow. Първенец в категорията за растителна защита стана Amazone UX 01 with SwingStop Pro and ContourControl. 
 
Като най-добър сред товарачите и машините за превоз беше отличен Claas Scorpion
 
 
Наградата „Машина на годината“ е учредена през 1997 г. и се връчва веднъж на всеки две години по време на изложението Агритехника в Хановер. От 2015 г. едно от награждаванията се провежда и на изложението SIMA във френската столица Париж.