Много сме доволни, че срещахме такава бърза реакция от страна на министерството и те се съгласиха да се нотифицира държавна помощ за мобилни инсталации за производителите на плодове и зеленчуци.
 
 
Така Божидар Петков обобщи мнението на сектор „Плодове и зеленчуци“ относно идеята, която председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) оповести първо пред Фермер.БГ през октомври миналата година
 
Днес представители на сектора имаха среща със зам.-министър Вергиния Кръстева по този въпрос, но по думите на Петков има какво още да се желае. 
 
 
„Обясниха ни, че държавната помощ може да бъде отпусната за две години, тъй като програмният период свършва през 2020 г. Ако обаче има добри индикации, държавната помощ ще бъде нотифицирана и през следващия програмен период“, посочи Петков. 
 
Това, което притеснява земеделските производители е, че
 

все още не е обявен бюджет за държавната помощ.

 
„Държавата ще поема 50 процента от инвестицията, но не повече от 100 000 лв. Само че липсата на яснота какъв ще е бюджета малко ни притеснява. Ние искахме да е 35 млн. лв., защото съоръженията са много скъпи за нас. Но ни казаха, че е нереален. 
 
Затова предлагаме парите от тази държавна помощ да стигнат поне за 250- 300 кандидати. Иначе просто няма смисъл – 10 стопанства да кандидатстват за помощ с общ бюджет от 1,5 млн. лв., какъвто бе отпуснат за минимандри и миникланици. За кой ще стигнат по-напред, а и дали тези 10 души няма да са „наши“ хора?“, притесняват се производителите. 
 
Те са настояли и да се даде възможност кандидатите да са по-малки стопанство – от 50 до 300 дка. „По-големите имат възможност да кандидатстват по мерките от ПРСР и т.н.“, аргументират се от бранша. 
 
 
Така че сега се очаква да се разбере какъв ще е бюджетът на помощта и дари това ще удовлетвори стопаните. „Ако наистина предложат 1,5 млн. лв. Бюджет, просто няма смисъл“, категорични са те. 
 
На срещата в министерството е била дискутирана и държавната помощ за сертифициране на стопанства по стандарта GLOBAL G.A.P. 
 
Държавната помощ в размер на 100 000 лв. Това, което е станало ясно на срещата е, че ако бюджетът за помощта се изчерпи, а има още желаещи, той може да бъде увеличен.