През изминалата седмица средните цени за страната на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите супермаркети отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица, докато тази на дребно в по-малките магазини се повишава. Това стана ясно по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), обработени от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). 
 
 
Средната цена на едро на захарта за страната е 1,57 лв./кг, с 0,6% по-ниска на седмична база. По области, стойностите се движат от 1,32 лв./кг в Бургас, до 1,83 лв./кг във Враца. В сравнение с предходната седмица, в пет области се наблюдава поевтиняване на захарта на едро в рамките на 0,5% – 5,7% в Бургас, а в други три – поскъпване от 0,6% до 1,9% - Хасково.
 
 
При средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита понижение с 2,4% спрямо предходния седмичен период, до 1,66 лв./кг. Предлагането на продукта в големите супермаркети е на цени от 1,54 лв./кг до 1,77 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. В тринадесет области се регистрира седмично поевтиняване на захарта в ГТВ с между 4,9% и 6,1% в София, а само в областите Шумен и Добрич – поскъпване, съответно с 0,6% и 1,2%.
 
Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,70 лв./кг в Благоевград и Кюстендил, до 2,00 лв./кг във Враца и Разград. Само в три области е налице ценово отклонение спрямо предходната седмица – повишение с 1,1% във Варна и Шумен и понижение с 1,7% – в София. Средната стойност за страната се увеличава с 0,6% на седмична база, до 1,82 лв./кг.
 
 
Средно за страната цените на захарта в ДТО са с 0,16 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Пловдив и Разград – 0,31 лв./кг. В областите Габрово, Ловеч и Плевен цените на захарта в по-малките магазини са с 0,02 лв./кг по-ниски спрямо тези в големите търговски вериги.
 
Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,09 лв./кг за ГТВ и 0,25 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика за големите супермаркети се наблюдава в Шумен – 0,24 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пловдив - 0,48 лв./кг. В седем области цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро с между 0,01 лв./кг и 0,11 лв./кг - Враца.