Зимата е в разгара си, дните стават все по-студени. Това води със себе си предизвикателства по опазване здравето на козите. Преди да се разбързате да засилите отоплението в кошарата, нека напомним, че тези рогати животни са издръжливи по природа. Необходимо е да спазвате само няколко правила и всичко ще бъде наред, пише Agroxxi.ru.

Предложение: Да се улесни подпомагането за местните породи овце

Няколко съвета, които ще помогнат на вашите кози да понесат без проблем студовете.

1. Правилно хранене и поене
Козите трябва да се хранят с груб фураж, за да генерират топлина отвътре. Ако в студените дни им давате само зърно, а не сено, животните ще замръзнат. Зърното задължително трябва да бъде в съчетание с вечерната порция сено. Процесът на храносмилане ще има положителен загряващ ефект.

Осигурете на животните достатъчно вода. През зимата тя е жизнено необходима, за да се избегне обезводняване. Козите рядко ядат лед или сняг. Те ненавиждат мръсната или непрясна вода.

Хитрост: Сложете във ведрото бутилка със солена вода. Така ще попречите на водата за животните да замръзва бързо.

2. Правилна вентилация на кошарата
Елиминирайте теченията. Това е ключът към оптималната среда за козите през зимата. В студения въздух по пода на кошарата се натрупват токсични газове, но при правилна вентилация студеният токсичен въздух ще се издига нагоре, а топлият чист въздух ще спусне надолу от тавана.

Освен това теченията предразполагат към пневмония. Предложете на животните дебела постеля, за да не лежат на студения под.

3. Топла козина
С настъпването на зимата козите се сдобиват с естествено красива и топла космена покривка. За да подобрите качеството й, добавете в менюто им цинк и мед. Тези два минерала отговаря за качеството и растежа на козината.

4. Разходките са важни
Здравата коза е активната коза. Когато времето го позволява, разходките навън трябва да продължават няколко часа. Така ще позволите на животните да се сгреят с весели игри и търсене на клонки. Можете отрано да устроите няколко „станции за хранене“ и тогава животните ще ги обикалят без излишни усилия от ваша страна.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Борба за кокала: Ще се вдигне ли горната граница на обвързано подпомагане?

С какви епизоотии посрещнахме 2021-а в ЕС?

Пуснаха парите по втория de minimis за животновъди