Снимките на убитите диви кози в Пирин, разпространени в социалните мрежи, са правени през последните десетина дни, пише БНР, позовавайки се на свои източници. 

Родените през декември агнета - какви грижи се полагат за тях?

Убитите защитени кози от район „Каменица“ между Кресна и Струмяни се видяха в публикация от фейсбук профила на природозащитника Тома Белев. Той твърди, че е получил снимките от свой познат, който, обаче, отказва повече информация. Малко по-късно снимките бяха забранени от самата платформа. От управата на Национален парк "Пирин" веднага съобщиха, че се самосезират по случая и тече вътрешна проверка. Директорът е уведомил вече прокуратурата в Сандански и Разлог.

„Проверяваме паркова охрана дали има такъв случай. Това са сериозни престъпления! Не говорим за една коза, на снимките се виждат няколко кози. Като дирекция строго осъждаме подобен тип противозаконно поведение. Това е недопустимо. Трябват който го е направил да си понесе цялата строгост на закона", заявява Росен Баненски, директор на защитената територия.

За отстрел само на един защитен вид Наказателният кодекс  предвижда затвор до 5 години и глоба до 20 000 лева. 

По думите му над 300 екземляра диви кози са описали при последния мониторинг преди месец от служителите на НП „Пирин“, а преди три години по сигнал на туристи парковата охрана в Пирин заловила бракониер, който превозвал отстреляна дива коза.

Възмущение дойде и от ловния бранш. Те настояват за законодателни промени и заявяват, че не веднъж са предлагали изменения в Наказателния кодекс, чрез които да бъдат утежнени наказанията за бракониерство, както и да прецизирани текстове, които адвокатите на обвиняемите често използват, за да не се стига до ефективни наказания.