Представете си, че ви се хапва нещо вкусно. Не просто нещо – тайничко се облизвате за кашкавал! Един от начините да се снабдите веднага с желания продукт е вендинг машината. Из града ще срещнете много такива, но в тях не се предлагат млечни продукти като сирене и кашкавал. А защо не?

Гръцки животновъди получават добри пари от млекомати

На практика става дума за хладилна витрина, която е съчетана с вендинг машина. Пускате пари и получавате на мига желания продукт. Докато у нас идеята не е реализирана, в чужбина вече асортиментът сериозно се е разраснал – от фондю до раклет, пише her.ie.

Вендинг машината предлага 24-часов достъп до продукти на млечната индустрия. Такава бе забелязана от потребител на Twitter в Швейцария. Малко след като той споделя снимката, други потребители връщат жеста, показвайки вендинг машини, които не продават шоколад и чипсове.

вендинг машина

Отново в Швейцария от вендинг машина може да си купите тартар от говеждо месо. В Барселона пък има машина за прясна риба, а във Венето, Италия - пенливо вино Просеко.

Макар че не могат да се купят от вендинг машина у нас, швейцарски сирена се прави и от родни фермери

Например раклет се произвежда и у нас. Това сирене е типично за Швейцария, символ на страната е и кулинарна гордост. В рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ швейцарският фермер Йоаким Аншо обучи няколко родни фермери как да произвеждат алпийския тип меко сирене. По традиция швейцарците правят раклета от краве мляко, оформяйки големи шесткилограмови пити. Процесът на узряване отнема три месеца.