Уникалните сирена, произвеждани от малките производители на млечни продукти от балканските страни, ще бъдат представени на фестивал на сиренето в Троян и на хепънинг на територията на МИГ „Балчик – Генерал Тошево”, съобщи в Добрич Момчил Костов, експерт в местната инициативна група.

Експерти: Сиренето на Балканите е уникално, трябва да го покажем

Представянето ще стане възможно благодарение на обединените усилия на партньорите в регионалния проект „Кажи сирене! Балканско сирене”. 

„Страните от Балканите имат традиции в производството на сирене. Местните продукти, вариращи от обикновено, саламурено, меко, полутвърдо до деликатесно са уникални, редки и типични за отделните региони на Балканите”, подчерта Момчил Костов.

Разликата между традиционните местни сирена и промишлените сирена е именно в локалните микроорганизми, чрез които става ферментацията и които придават специалния вкус на различните производства. 

Възможностите, които този проект дава на местните фермери, бяха представени на среща в Добрич. 

В Балканските страни все още има висок процент традиционно производство на сирене без използването на готови закваски. По този начин те запазват разнообразието от местни микроорганизми, „виновни” за уникалността на продукта.

Проектът „Кажи сирене! Балканско сирене!” има за цел да популяризира малки провинциални мандри, работещи със собствени рецепти, допълни още Костов.  

Проектът ще създаде и популяризира мита за Балканското сирене, прочуто още от древността. И нещо важно – ще обедини производителите, за да получат обещаните европейски средства в размер на 700 000 лв. Тази подкрепа е насочена към участниците от всички страни в проекта – Гърция, Румъния и България. От българска страна в него участват три Местни инициативни групи (МИГ) – Балчик – Генерал Тошево, Раковски  и Троян. 

Идеята е всички страни да се обединят в общ бранд „Кажи сирене! Балканско сирене”. Така ще се популяризират различните сирена - под общ бранд, но със запазване на националната и регионална характеристика, допълни Галина Няголова, експерт в МИГ „Балчик – Генерал Тошево”.