Млекопроизводителите от областите Тесалия и Македония в Гърция намериха нов начин да доставят прясно мляко до клиентите си. 
 
 
Членовете на гръцката кооперация на млекопроизводители Thes Gala – в превод „Искате ли мляко“, зареждат специални автомати в 63 търговски обекта в три града, съобщи eip-agri.eu.
 
Машините се оказаха много популярни, както сред клиентите, така и сред фермерите. Проектът Thes Gala стартира през 2013 г. 
 
Фермерът Йоргос Зданис е вицепрезидент на кооперацията. "Времената са трудни за млекопроизводителите, а по този начин можем да подобрим нашите приходи и печалби", казва той.
 
 
 
Инсталирането на машините започва от град Лариса през 2013 г. Сега млекоматите работят в 16 магазина. През 2015 г. те навлизат в 17 търговски обекта в Солун.
 
След като спечели гръцката награда за иновации през 2016 г., Thes Gala организира първите си автомати за продажба в Атина.
 
"Сега в кооперацията Thes Gala участват около 45 млечни ферми със средно 110 млечни крави в стопанство. Те произвеждат 120 тона мляко на ден или около 10% от млякото, произведено в Гърция. 40% от него се продава от вендинг автомати ", казва пресаташето Йоанис Янакопулос.
 
Това означава, че 4% от прясното мляко в страната сега се пласират през млекоматите.
 
"Идеята дойде от разговорите с редица млекопроизводители, които се стремяха да изпробват нови решения, следвайки философията на прозрачност и високи стандарти за качество", допълва Янакопулос.
 
Фермерите на Thes Гала се гордеят с кравите си и с качеството на своята продукция. Те познават производителите на фуражи за кравите, и са въвели строга система за контрол на качеството - от хранителните смески на входа до продажбите на млечни продукти на изхода. 
 
Млекомати има и в България, но тяхната популярност е далече от тази в Гърция.
 
 
 
Животновъдите, които участват в проекта в южната ни съсадка, се стремят също да намалят употребата на антибиотици в стадата. "Ние показваме нашия ангажимент за прозрачност, като вписваме финансовите резултати на нашия уебсайт", казва Янанопулос.
 
Според него успехът е голям,  защото клиентите вече могат да купуват прясно мляко също толкова лесно, колкото биха могли да си вземат чаша кафе от автомат или кутия безалкохолна напитка.
 
Процесът е прост. Млякото пристига във вендинг машините в рамките на 24 часа, след като кравите са били издоени. 
 
Млекоматите работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Клиентите могат да купуят от машината стъклени или пластмасови бутилки. 
 
Сайтът на Gala показва разположенията на автомати, инструкциите за употреба и даже интересни рецепти. 
"Конкурентно предимство на млекопреработвателните машини е, че те предлагат на потребителите прясно, висококачествено мляко по най-бързия и удобен начин", казва Янакопулос.
 
 
От своето участие в Thes Gala фермерите получават сигурност за цените на млякото, а това им позволява по-добре да планират развитието на своите стопанства и да бъдат устойчиви. Като се насочват директно към потребителите, те успяват да намалят разходите за опаковане и за посредници. По такъв начин продажбите носят по-голяма печалба, както на фирмерите, така и на клиентите.