Трудно е да се опише представянето в Англия на новата трета  серия телескопични товарачи JCB, защото това, което видя българската група заедно с над 100 журналисти от цяла Европа, е истинска революция на технологиите.
 
По време на представянето научихме, че новото поколение телескопични товарачи JCB Серия III е кулминация в развитието и резултат на 5 години разработки и изпитания и над 8 млн. паунда инвестиции. On top of everything - На върха на всичко - е посланието на новия модел.
 
 
Товарачите ще се предлагат във версии Agri, Agri Plus, Agri Super и Agri Pro. Новата Серия III JCB Loadall включва 4 модела с до 200 кг повишена товароносимост спрямо предшествениците си.
 
След края на ефектната премиера на новата серия JCB Loadall Тим Бърноп, ръководител иновации и развитие в JCB заяви за българските медии:
 

 

„Новата трета серия товарачи JCB замества по-старото поколение, предлага много подобрения и изцяло нова кабина CommandPlus. JCB вгради най-новите технологии, като са увеличили комфорта и сигурността на оператора максимално. Това са изключително продуктивни машини за всякакви операции в стопанството и същевременно бързи на пътя.
 
Българският пазар за нас е определено много важен и ще се радваме българските фермери да могат да работят още по-продуктивно и ефективно. Затова определено ще разчитаме на нашите партньори от Оптиком, които винаги представят новите машини по един блестящ начин, което не се съмняваме, че ще се случи и сега”.
 
След бляскавата премиера гостите имаха възможност да обсъдят видяното на чаша шампанско в новия голф клуб, който скоро отваря врати за клиенти и гости на JCB.
 

 

Следващият ден бе посветен на мащабна полева демонстрация и тестове на новите модели.  Гостите имаха възможност сами да управляват машините и се убедят в техните възможности и предимства.

Какво показаха тестовете в реални условия?

 

 
Новият модел е изцяло насочен към операторите от земеделския сектор, с изцяло нова кабина Command Plus, която е по-тиха, по-широка и по-дълга, с по-комфортна позиция за оператора и удобни уреди за управление. Дизайнът значително подобрява видимостта напред и нагоре, което поставя нови стандарти за производителността, безопасността и лесната работа. Доказаните двигатели JCB EcoMAX и трансмисии осигуряват горивна ефективност, по-бързи работни цикли и висока скорост при движение.
 

Повече сила и производителност

 
      - Повишена товароподемност 100/200 кг за всички модели в гамата с височина на повдигане 6, 7 и 9,5 м;
      - Опция за хидравлично нивелиране на предния мост за прецизно поставяне на товара;
      - Освобождаване на налягането от кабината и отвън, за по-лесна смяна на приспособленията;
      - Бързина и пълен контрол на стрелата;
      - Умна хидравлика за отлична работа с приспособления с нужда от по-голям дебит;
      - Максимална бързина и прецизност на операциите, които пестят време на полето или във фермата;
      - 25% увеличена производителност, нисък разход на гориво - 5,97 л/ч.
      
Ключов момент за цялостната ефективност на машините е оборудването им с т.нар. хидравличен пакет, който съчетава повишената производителност с икономията на гориво. Амортисьорът на края на телескопичната стрела дава възможност тя да забавя ход при изкачване или спускане, преди да достигне до крайната точка. А когато машината се движи, адаптивното окачване SSA на JCB се активира автоматично при скорост, надвишаваща 4 км/ч. И обратно, когато слиза под този праг, устройството се деактивира.
 

Новата кабина Command Plus - най-добрата, създавана досега от JCB

 
Най-впечатляващата иновация при новата серия телескопични товарачи JCB е кабината Command Plus, която предлага: 
      
      - удобна позиция за водача с регулируема кормилна колона за по-лесно влизане и излизане;
      - еднокомпонентно извито предно стъкло до покрива с 14% подобрена видимост;
      - 92% от остъклената площ се покрива от чистачките за перфектно почистване
      - 12% увеличен обем;
      - над 60% повече пространство за съхранение на вещи с кутии за документи, инструменти, храна и напитки;
      - нова климатична система и подобрена циркулация на въздуха с 66% по-бързо размразяване и премахване на замъгляването; 
      - изцяло нова звукоизолация в кабината, интериор с меки повърхности за редуциране нивата на шум с 50% до 69 dB;
      - 7-инчов цветен екран, луксозна седалка, поставка за телефон, интегрирани микрофон и говорители за хендсфри разговори, Bluetooth.
 

 

„В кабината вложихме най-много усилия при разработките. Тя има извит панорамен покрив и предлага по-добра видимост към работната стрела, както и във всички останали посоки. 

В новата кабина на телескопичните товарачи JCB земеделците разполагат и с повече място (12% повече обем) и пространство за съхранение на вещи (+ 60%). 
 
За да се работи при всякакви метеорологични условия, кабината е оборудвана с 4 чистачки, които покриват 92% от панорамното предно стъкло и 1 за задното стъкло. Звукоизолацията в кабината е изцяло нова и нивото на звука е понижено до 69 dB вместо предишнитe 78 dB, което я прави най-безшумната на пазара, според производителя. Вентилационната система аналогично търпи модификация. Премахването на замъгляването и размразяването е с 66% по-бързо от предишната версия благодарение на автоматичния климатичен контрол (климатроник) и като цяло температурата на борда се контролира много лесно“, разказа Матю Кокерил, старши продуктов специалист.
 

7-инчов цветен екран и луксозна седалка

 

 
В новата кабина CommandPlus JCB обръща сериозно внимание на свързаността. 7-инчовият цветен екран е интуитивен, с повече информация и удобен за работа. Инсталацията включва USB гнездо, 3.5 мм жак, Bluetooth, интегриран микрофон и говорители за свързване на смартфон и други мобилни устройства. Кожената Deluxe седалка е с въздушно окачване, снабдена с подгряване и обдухване. Това допълнително допринася за повишен комфорт на оператора, който има усещането, че е в луксозен автомобил, а не в работна машина.
 
Новата серия телескопични товарачи на JCB предлагат по-модерен екстериор, без да губят типичната ДНК визия и технология на марката.
 

Повишена ефективност 

 
 
По време на тестовете стана ясно, че вече не се налага спиране по време на работа! Възможните режими на управление са три: включено, изключено или автоматично. Пропорционалното управление на оборудването предотвратява нуждата от многократно манипулиране на джойстика от водача. 
 
Движението се възпроизвежда автоматично, след като функцията е активирана и ходът на джойстика определя интензивността на движенията. В допълнение към иновациите, свързани с хидравликата, за да смените приспособлението на стрелата (кофа, шипка, палетни вилици и др.), вече дори няма нужда да изключвате двигателя. Има бутон в кабината, който освобождава хидравличното налягане на веригата и улеснява работата по смяната на желаното приспособление.
 
 
В края на европейската премиера всички бяха единодушни, че слоганът на новата серия „On top of everything - На върха на всичко!” важи в пълна сила за телескопичните товарачи JCB  III -а серия.
 
Очаквайте новите модели JCB скоро и в България, представени от официалния вносител на марката - фирма Оптиком - Стара Загора.
 
За повече информация може да посетите сайта на компанията: www.opticom-bg.com