Кампанията на над 150 неправителствени организации в Европа срещу отглеждането на селскостопански животни в клетки бързо набира скорост.
 
 
Към днешна дата 500 000 жители на ЕС са подписали Европейската гражданска инициатива (ЕГИ), която започна през септември миналата година, съобщиха от българското сдружение КАЖИ.
 
Само през последните две седмици петицията е подкрепена от 100 000 човека. Нейната цел е до септември тази година да бъдат събрани над 1 млн. подписа с искане за пълна забрана на използването на клетки в животновъдството в цяла Европа. 
 
 
Акцията е получила подкрепа от публични личности като Памела Андерсън и Рики Джървейс. Според някои оценки това е най-мащабната политическа кампания за защита на животните от десетилетия насам. В нея досега са се включили по един на всеки хиляда граждани на ЕС.
 
Според организаторите във всеки момент 300 млн. прасета, кокошки, зайци, патици и гъски се намират затворени в клетки в ЕС. Повечето от клетките са железни, тесни и отнемат на животните възможността да се движат свободно или дори да се обърнат в продължение на седмици.
 
От българското сдружение коментират, че ако Европейската гражданска инициатива успее, това ще донесе безпрецедентна промяна в хранителната индустрия.