Представители на ловно-рибарските дружества в Бургас поискаха оставката на д-р Дамян Илиев, който оглавява Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Като причина те изтъкват неадекватните действия на ръководството на агенцията, за да се ограничи чумата по свинете, предаде Дарик.

Ловци и горски се обединяват срещу АЧС

По думите на ловците заповедите се сменят една след друга, което създава хаос. Така се противопоставят животновъди, от една страна, и ловци, от друга. „Именно ние, ловците, сме най-подготвени, за да се справим с тази ситуация, защото познаваме гората. А не спецчастите, които преди години бяха изпратени тук, за да убиват диви крави със снайпери, или пък БАБХ,“ коментира Георги Манев от местно ловно дружество.

Той и неговите колеги са подготвили декларация до земеделското министерство, в което изразяват недоволството си от наложените ограничения и липсата на ясни правила. Те се изказват и срещу въвеждането на т.нар. „чешки модел“ за справяне със заразата.

Ловец: „Мерките, които държавата предприема срещу разпространението на Африканската чума по дивите прасета, изолират 130 000 ловци.“

Няколко дни по-рано техните колеги във Варна поискаха временно да се забрани достъпът на събирачите на трюфели в горите. Проблемът е, че те обхождат големи територии и могат да разнесат вируса. Ловците настояват още да се спре изкупуването на ценната гъба и да се ограничи достъпът на хора в горите, пише Агенция „Фокус“.

Според ловните дружинки към момента само те и горските служители дезинфекцират автомобилите, дрехите и обувките си. Те настояват това да се прави и от земеделците, които жънат в близост до горите и използват пътища, през които минават животни. Препоръчително е да се използват специални разтвори за дезинфекция, а не обикновени перилни и миещи препарати, които не могат да се справят с вируса.