Трябва да се намали броят на дивите свине в района на община Тервел заради заболяването АЧС. Това ще стане чрез засилване на индивидуалния лов. Целта е да се свали плътността на дивите прасета от 0,5 до 0,3 броя на 100 хектара, каквото е изискването в заповедта на министъра на МЗХГ Десислава Танева, съобщи пред ловните дружини в община Тервел инж.Тервел Стефанов от Североизточното държавно предприятие.

Заграждат 20-километрови зони заради африканската чума

 

Заедно с експерти от ловното стопанство и Областната дирекция по безопасност на храните той проведе обучение с ловците от региона. С примери от практиката инж.Стефанов обясни защо заразата се предава по-трудно в райони, в които има по-малко на брой животни, като даде примери и от другите страни, в които има огнища на АЧС. Отстрелът и намаляването на броя на дивите свине ще се извършва съгласно заповедта в 20-километровата зона /зона Б/ около установените огнища на болестта АЧС.


Готов е графикът за обход на ловния район в Тервел.

Всекидневните проверки имат за цел бърза и адекватна реакция при откриване на мъртво или болно животно. Постоянните наблюдения ще се правят в 2-километровата зона около установените огнища /зона А/.


През тази пролет в района на Държавно ловно стопанство – Тервел бяха регистрирани няколко случая на умрели диви свине, при които беше доказано заболяването. Тогава горските заедно с ловците успяха да се справят със ситуацията и да спрат разпространението на заразата в останалата част на страната. Наложени бяха мерки за биосигурност, терените – дезинфекцирани, а на входа на ловното стопанство – изграден пропускателен пункт с дезинфекционна площадка.

 

Хората от дружините в региона вече са свикнали да вземат проби по възможно най-добрия начин, които се изпращат до ветеринарните лекари в обслужващата лаборатория във Варна. В заповедта на министър Танева е разпоредено изследването на пробите за АЧС от отстреляни диви свине да се извършва за сметка на БАБХ.

 

Държавните предприятията ще изплащат по 50 лева за всяка отстреляна при подборен лов дива свиня или намерен труп след задължителните проби за лабораторни изследвания. Ще се заплащат и по 10 лева за отстреляна лисица или чакал, и по 100 лева за отстрелян вълк, които се смятат за преносители на заразата.