Китайските власти планират да увеличат вноса на свинско месо от САЩ с 81% спрямо 2017 г., достигайки 300 хил. тона. Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на информирани източници.
 
Всичко това се случва на фона на преговорите между двете страни. Китайците се надяват планираният рекорден внос на свинско да улесни уреждането на търговския спор с американците, който повиши тарифите с 62%.
 
Обемът на внасяното свинско месо пряко ще зависи от разрастването на Африканска чума по свинете в Китай. След първия случай на заразата и принудителното умъртвяване на животни, свинете в азиатската страна вече са с 15% по-малко. 
 
Официална статистика сочи, че в периода между август 2018 г. и средата на януари 2019 г. са унищожени 916 хил. животни на територията на 24 административни единици в Китай. 
 
Огнища на АЧС в Китай от август 2018 г. до март 2019 г.
Източник: FAO
 
Производството на свинско месо в Китай може да намалее с над 25% спрямо миналогодишните 54 млн. тона, твърди анализатор от Rabobank. Единствената страна, която може да отговори на нарастващото търсене, е САЩ. Вносът от там обаче надали ще задоволи недостига на свинско в Китай, съмнява се той.
 
Азиатската страна е най-големият пазар на свинско месо в света. Умъртвяването на животни заради заразата доведе до покачване на цените и накара китайците да направят третата си най-голяма седмична доставка от американците след започването на търговската война между тях.