Късите вериги на доставки на храна имат изключително голямо значение за местната икономика. Това заяви  Ивайло Попов от Eкологично сдружение "За земята", по време на конференцията на тема “Фермерските храни”, която се провежда в столицата, предаде репортер на Фермер.БГ.
 
Сдружението е екологично, а от 2008-ма година насам се занимава и с късите доставки на храни, като си партнира с движението Хранкооп. През 2010 година в ЕС темата с късите доставки стана много актуална. Анализите се базираха на няколко публикации, каза Попов и посочи, че бе установено, че чрез късите вериги на доставки на храни се повишават доходите на земеделските производители. Скъсяването на веригата води до това, че крайната цена влиза в джоба на фермера. Така се дава възможност и фермерът след това да вложи парите си в местната икономика.

Изключително важно е не само да имаш по-добра цена, но и да имаш и стабилни, гарантирани пазари, които късите доставки предоставят. Социалните ефекти от тези вериги са много. По този начин се ограничава изселването от селата. Освен това така се стимулират и хора от градовете да се връщат в селата. Това го наблюдаваме в България вече, каза Ивайло Попов. При късите вериги на доставки на преден план излиза уважението и доверието между фермерите и потребителите.
 
Друго предимство на късите вериги на доставки е, че фермерите в България, например, развиват бизнес уменията си чрез тях. Не на последно място са и ефектите на околната среда. Освен това местните фермерски храни водят до запазване на местните култури, както и до намаляване на количеството отпадъци, каза Ивайло Попов.
 
Една от основните пречки пред късите вериги на доставка на храна е липсата на финансиране. Друг проблем е, че фермерът е в много по-неблагоприятна ситуация от прекупвачите, добави той.
 

Очаквайте подробности!