Къса верига за доставки на храни предлага справедливи цени за земеделските стопани. Идеята тръгва от френски животновъд, месодайно направление.
 
 
През 2009 г. животновъдът Климонт Гиу от региона Изер, Франция, вижда спада в цените на говеждото месо. Знаейки, че не може да живее с настоящите си доходи, след срива в цената, той преосмисля веригата за доставки и я пречупва през неговия новаторски поглед, пише EIP-AGRI.
 
Той е искал да увеличи печалбата си и да намали разходите си, без да компроментира качеството на месото, което произвежда или пък да увеличи въздействието върху околната среда.
 
"Разбрах, че един от начините за получаване на по-голяма печалба е чрез директни продажби и късите вериги. Благодарение на тях бих могъл да направя от 0.40€ до 0.50€ от килограм трупно месо“, обяснява Гуи.
 
[news]
По думите му френските преработватели в неговата област имат интерес и към висококачествено местно месо, което да отговаря на изискванията на потребителите. Като решение за всички участници в хранителната верига, Климонт, заедно с негови колеги животновъди, създават къса верига за доставки.
 
"През 2014 г. създадохме Асоциация на животновъдите, като основната й цел бе да свърже и обедини всички партньори в хранителната система, за да се осигури висококачествено месо в региона на Изер. Директните продажби отнемат много време на земеделския производител, а сега сдружението се грижи за логистиката и маркетинга, което ни позволява да се съсредоточим върху нашите животни и по този начин да си позволим да продаваме повече и по-качествено месо", смята Гиу.
 
Асоциацията е въвела определени изисквания за веригата на доставки, които осигуряват устойчивост, като например това, че всеки производител трябва да храни животните си с фуражи от своята ферма. 
 
През последните няколко години асоциацията е нараснала с до 30 животновъди. От 2017 г. те доставят висококачествено месо в локални училищни столове и в супермаркети в региона Изер.
 
През 2015 г. асоциацията се присъедини към оперативната група SYAM, която поддържа хранителни системи, базирани на късите вериги за доставка.
 
"Тук има само победители: фермерите получават справедлива цена, преработвателите и супермаркетите знаят какво продават и потребителите получат висококачествено месо от собствения си регион", заключи Гиу.