Според германските ветеринарни власти няма търговия с България на замърсени с диоксин продукти и суровини. Информацията бе получена  чрез системата за бързо оповестяване RASFF на Европейския съюз.

Към момента няма информация в страната да е влизал и фураж от Холандия, за който се счита, че е първоизточникът на замърсяването. Според експерти от Асоциацията на птицевъдите в българските птицевъдни ферми се използва фураж, в който се влага само нерафинирано слънчогледово масло, т.е. при обработката му технологично няма как в него да попаднат диоксини. Органите на ДВСК са извършвали проверки по всички складове на едро и в хипермаркетите в цялата страна.

В момента мнозина германци избягват яйцата, месото и млечните продукти. Причината е скандалът с отровния диоксин, открит в огромно количество фуражни смески. Десетки хиляди заразени продукти са попаднали в магазините.

Производителят на фуражи от провинция Шлезвиг-Холщайн е продавал мазнини за храна на животни, които са били заразени с диоксин. Диоксините са химически съединения, съдържащи въглерод, водород, кислород и хлор. Те възникват като отпаден продукт при химически реакции. Има около 200 вида различни диоксини, които обикновено са безцветни и без миризма. От тях 17 вида са съмнителни в токсикологично отношение, тоест - отровни.

До пълното разграждане на най-силно отровния вид диоксин /2,3,7,8 TCDD/ и отделянето му от организма минават средно 7 години. Другият, по-слабо отровен, но затова пък по-траен диоксин /2,3,4,7,8 Pentachlordibenzofuran/ се нуждае от 20 години, за да изчезне от организма, и то наполовина.