Независимо от проблемите, с които се сблъскаха някои колеги, в България има достатъчно много черешови насаждения, които могат да задоволят местния пазар, твърди производителят Веско Киров от Шумен, цитиран от БНР.
 
Той потвърди информацията, че има градини в Южна България, които са пострадали от сланите, даже и от замръз. „Имам колеги с тотална щета над 90%. Поражения има дори и на север – в региона на Шумен, Русе, Силистра“, допълни овощарят.
 
По думите му студеното време и обилните дъждове през последните десетина дни са довели до закъсняване на реколтата, което се отразява и върху цените. „През последните два дни времето се нормализира, съответно и цените започнаха да падат стремглаво надолу“, коментира Киров. 
 
Той е убеден, че и тази година, като всяка друга, пазарът много бързо ще се нормализира. В момента се забелязва внос, особено на череши от Гърция. „Цената им е доста висока, но ще падне, когато започнат масово да се предлагат череши родно производство. Това го чакам около 31 май и 4-5 юни“, предполага производителят.
 
Неговите колеги в Силистренско вече започнаха прибирането на черешите, като средният добив е 400 кг на дка, съобщава Областната служба по земеделие. Статистиката сочи, че в района се отглеждат малко над 4 хил. дка череши, като до момента е получена продукция от 200 дка, съобщава БТА.
 
По-малко пунктове за изкупуване на плодовете се предвиждат в Кюстендилско. Тази година в село Соволяново те ще бъдат 12, или с три по-малко спрямо година по-малко, съобщава кметът Пламен Илиев, цитиран от Struma.bg.
 
Според неговите наблюдения все повече овощари се отказват от черешопроизводството заради несигурния пазар и ниските изкупни цени. „Хората започват да засаждат повече сливи и ябълки“, твърди той.
 
По думите му килограм череши миналата година е вървял по 70 ст. „Тази година не вярвам да е повече от 80 ст. Има опасност и от спад в броя на изкупвачите“, прогнозира той.