В Аржентина фермерите мотивират трактористите си за качествено изпълнение на работните задачи чрез допълнителни премии, информира изданието agroportal.ua, позовавайки се на думите на Карлос Алберто Сесар, агроном-инженер и експерт по технологията No-Till.

Как от отпадни продукти се печелят пари?

Според Сесар всеки месец в продължение на година трактористите в Аржентина средно получават по 600-1000 долара фиксирана ставка при условие, че покриват работните си задачи – сеитба, пръскане, прибиране на реколтата и други механизирани работи на полето. Ако бъдат изпълнени всички норми за реколтата и самият производител е на печалба, а не на загуба, премията на оператора на селскостопанската машина за година може да достигне 20 000 долара.

Карлос Алберто Сесар отбязва още, че в Аржентина доминира технологията за No-Till.

Това е сложна технология. Не може просто да купите съответната сеялка. Става дума и за техника за сеене, обработка и инокулация. За да се адаптирате към технологията, са необходими 3-5 години. Затова е необходимо служителите да бъдат мотивирани – да бъдат отговорни за своя участък на работа и да се стремят към резултат, споделя опита си аржентинският специалист.