Тази година в Щатите се отчитат рекордни жеги и засушавания. Затова може би част от реколтата ще бъде компрометирана. Засега количествата са приблизително равни на миналогодишните, но цените леко вървят нагоре, главно подтикнати от тези слухове за засушавания и пожари на някои места по света, коментира Васил Симов – гл. изп. директор на Софийска стокова борса, за Bloomberg TV.

На борсите: Добри прогнози успокоиха цените на зърното

Той припомни, че царевицата като зърнена култура се отглежда в по-големи количества в световен мащаб. 

„Тазгодишното производство се очаква да достигне около 1,1 млрд. тона. При пшеницата прогнозите са за 780 млн. тона, или имаме близо 25% повече световно производство на царевица“, изчислява експертът.

Васил Симов: „Ако наистина лошите прогнози се сбъднат и количеството царевица в световен мащаб се окаже недостатъчно, тогава се посяга на пшеницата като заместваща фуражна компонента, което пък ще доведе до вдигането и на нейната цена.“

Картината обаче ще стане ясна чак в края на август. Царевицата се прибира след септември, което означава, че дотогава може да се говори само за прогнози.

„Щатите са най-големият производител на царевица и каквото се случи на тяхна територия като количество произведена продукция и цена, това се пренася и върху останалите пазари в света“, уточнява Симов.

По думите му зърното, заедно с горивата и металите, са типичните борсови стоки като на Софийската борса, така и в световен мащаб. Като цяло липсват резки колебания по отношение на българската икономическа действителност за борсови стоки и за износ.

Васил Симов: „Появяват се нови играчи, които се опитват с някои нови видове култури да станат по-печеливши. Но пазарът е този, който отсява кой бизнес е печеливш и колко може да се печели от него.“

„Не само у нас, но и в цял свят от 3 до 5 % от произведените количества зърно се търгуват през борсата, които са достатъчни, за да се формира т.нар. борсова цена. За да сме конкурентоспособни, е много важно да произвеждаме все повече като количество и качество“, заключава специалистът.