В добро настроение ли сте? Днес хвърляме поглед към Южна Африка и конкретно към една оранжерия в Тшварагананг, където фермерът Едуин Маботса ни разказва за начина да се прави земеделие по тези места, съобщава freshplaza.com.

Ферма целогодишно произвежда по 54 т домати седмично

Маботса живее в Уинсъртън, регион, който става много горещ през лятото и много студен през зимата.

Дълги години миньорството е бил основен начин за препитание за местните. Проблемът е, че компаниите не инвестирали обратно част от печалбата в местните хора. Част от тях са трайно безработни и на Едуин му хрумва идеята да създаде аквапонична ферма.

Идеята му се заражда през 1997 г.  Установява, че в страната има дефицит на производители на краставици. С финансиране от местната власт и предоставена земя той в момента успешно произвежда краставици и доставя готова продукция в десетки магазини.

Аквапониката е нещо ново за Южна Африка. Тя обаче дава надежда на местните.