Восъкът е най-добрият материал за горене. По-предпочитан е и от парафина, който е петролен продукт и отделя отрови, каза Деяна Такиева, пчеларка от Старозагорско, за Фермер.БГ.
 
Преди десетина години тя решава да се възползва от предимствата на восъка и започва да прави свещи. „При нас восъкът е в изобилие. Аз го използвам в най-чистата му форма, тоест добит само от разпечатките. Когато се прави подмяна на пити, восъкът е мръсен и не е подходящ,“ пояснява Такиева.
 
 
По думите й восъчните свещи пречистват въздуха от механични примеси, дим и миризми. Те не съдържат изкуствени аромати или оцветители. Подходящи са за ароматерапия и за хора с алергии. Не отделят сажди и произвеждат полезни за здравето отрицателни йони във въздуха, изтъква пчеларката.
 
В началото тя използва готови силиконови калъпи, които впоследствие започва да си отлива сама. Учи се на принципа проба – грешка. След много импровизации сега предлага не само свещи във всякакви форми, но и коледни фигурки. Нараства интересът към тях от страна на посетителите на фермерския пазар пред Министерството на земеделието, храните и горите, където Такиева демонстрира пред посетителите своите умения.