Предстои есента. След листопада е необходимо да се съберат и унищожат опадалите листа, а след това да се прекопае почвата под лешниковите насаждения. По този начин се унищожава инфекцията брашнеста мана, която зимува в опадалите листа, и ларвите на лешниковия хоботник, които се крият през зимата в почвата, пише изданието фундук.рф.

Фермер: С лешник прекупвачите не ти извиват ръцете

При санитарното резитба следва да се изрежат и обгорят всички поразени клони от Oberea linearis.

С цел максимално ограничаване на числеността на лешниковия хоботник е необходимо през лятото на няколко пъти да се осъществява събиране на червивите плодове.

При появата на листа се провежда пръскане с пестициди за борба с брашнестата мана. След 10-12 дни процедурата се повтаря.

Следващото пръскане се прави при появата на възрастни насекоми лешников хоботник. За пълното опазване на насажденията от повреждане от този вредител се пръска по време на масовия полет на бръмбарите и през есента след прибиране на реколтата. При пръскането срещу лешников хоботник се унищожават също така възрастните насекоми Oberea linearis.

Когато насажданията са малки, може да се борите с листните въшки по пътя на обтриването на върховете на издънките (където са самите вредители) в разтвор от сапун или отвара от тютюн.

При незначителна степен на повреждане може да привлечете антомофаги (хищни насекоми), птици, да използвате вещества, които отблъскват вредителите (настойка от шума на домати и картофи, отвара от тютюн, пепел).

Дивият заек нанася сериозни щети на насажденията от лешници през зимата. Той гризе клоните и кората на младите дървета. За да ги защитите, необходимо е през есента да обвиете ствола с мрежа, полиетиленово покритие, стебла от слънчоглед или зебло.

Трябва да знаете още, че използването на правилна агротехника за лешник позволява да се избегнат болестите и да се запазят насажденията здрави.