За земеделските производители жътвата е най-важният и натоварен период от годината. Предвид все по-динамичните климатични условия и непрекъснато увеличаващите се изисквания към придвижването на тежките селскостопански машини, стопаните са принудени да търсят допълнителни възможности, за да оптимизират жътвения процес. 

Агропрогноза за юли: Горещо време с по-чести валежи към средата

Една възможност за това е оптимално и целенасочено използване на наличната метеорологична информация, чрез която фермерите могат да вземат решения на микро- и макрониво.

На дневен ред обаче е въпросът: „Кои са основните метеорологични данни или комбинации от такива, които могат да помогнат на едно стопанство да планира своята жътва по-добре?“

Моделиране на развитие на културите

С помощта на данните за натрупана температурна сума и количества валежи фермерите могат да направят мониторинг и правилно да изберат точните полета за жътва. Този тип модели основно известяват фермерите кога културите са достигнали степен на зрялост и могат да спестят време за излишно наблюдение на място. Все пак подобни технологии са все още ненадеждни и могат да служат само за базов ориентир на стопаните.

Хиперлокална прогноза

Тя е ключова при логистиката по време на жътва. Изборът на следващото поле, на което да преместите машините, е далеч по-лесен с индивидуална прогноза за всеки физически блок. Тези данни могат да спестят, време, гориво и да минимизират загубите в добивите поради забавена жътва и понижен хектолитър.

Температура и влажност на въздуха

Тези два показателя в комбинация са ключови за началото и края на жътвата на дневна база. Ако разполагате с точна информация за тях, лесно може да изберете най-точния момент за начало на жътвата сутрин и кога да спрете вечер, преди зърното да е овлажняло. Температурите са критични и за достъпността на тежките машини в полето след обилни валежи. Тук може да използвате анализи за проходимост на полето, които все още не са толкова популярни у нас.

Валежи в реално време

Да следите движението на валежите в реално време е важно поради една единствена причина – никой не иска машините му да останат и затънат в полето. За съжаление, това все още се случва често и коства на фермерите време и много нерви.
 

Материалът е изготвен със съдействието на Агро Климат. 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.