Състоянието на посевите в Добруджа зависи изцяло от това до каква степен земеделските производители са си свършили  работата. Многото третирания с фунгициди, 90% от които са безпредметни и ненавременни, са довели до масови поражения от кафява ръжда по пшеницата. Това стана ясно от думите на проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, цитиран от dariknews.bg. 
 
 
„Около 50% от пшеничните посеви в Добруджа са засегнати от това заболяване“, каза професорът. По думите му през последните няколко години  в  Добруджа и цялата страна рязко са се увеличили площите на чуждата селекция.
 
„Преди няколко години, когато чуждите сортове започнаха да навлизат у нас, имаха много голяма устойчивост на кафява ръжда. За съжаление обаче в природата няма празно място, а причинителите на болести следят какво се случва на полето.
 
Когато започнеш да използваш генетика, която е устойчива и увеличиш площите, патогенът трябва да оцелее. Затова сортове, които вече заместиха „Енола”, „Кристи” и други български сортове, започнаха да показват много висока чувствителност на кафява ръжда.
 
Като прибавим резките промени в температурите, засушаванията, масовото  ненавременно торене, някои производители ще останат много разочаровани”,отбеляза специалистът. 
 
Според него многократното използване на фунгициди в страната не е  довело до промяна в  устойчивостта на патогените към тези фунгициди. „Цялата земеделска фитопатологична наука в България в момента е длъжник на земеделските производители, защото ние не правим изследвания какво се случи през последните 3-4 години след като започнахме да хвърляме фунгицид след фунгицид”, призна професорът.
 
Според него, дъждовете, които падат в момента благоприятстват развитието на пролетниците. „Добре обгрижваните посеви вероятно ще достигнат добиви в рамките на максималния потенциал на сорта", смята Киряков.
 
За българската селекция той прогнозира, че при една добра агротехника могат да бъдат получени около 600-700 кг/дка пшеница и то при много добро качество, стига да няма бури и силни ветрове.
 
Проф. Киряков информира още, че пшеницата вече навлиза във фаза восъчна зрелост. Тази година вегетацията закъснява с около 15 дни заради засушаването през април.  
 
Очаква се жътвата на ечемика в Добруджа да започне около 15-20 юни, а веднага след това ще стартира и жътвата на пшеницата. В началото на юли се очаква активната фаза на жътвата, а земеделските стопани  могат да очакват проблеми с вторичното заплевяване на посевите.