България може да започне да изнася големи количества зърно за Израел, тъй като  еврейската държава произвежда едва 10 процента от необходимите за потреблението количества. Причината за ограниченото производство е прекалено сухия климат и липсата на достатъчно валежи през годината. Освен това почвата в Израел е песъчлива и глинеста и обработваната земя е едва 4,5 млн. декара, което е  пъти по-малко от площите с култури в България. За да покрие нуждите си Израел внася зърно предимно от САЩ, Русия, Украйна и други държави производителки.

За сравнение количеството валежи в България и територията, която е обработваема са в пъти повече и зърнената реколта е богата и качествена. Според последни данни на МЗХ страната ни изнася годишно над 1 млн. тона хлебна пшеница предимно за страни в Европейския съюз. В тази връзка организации и фирми от Израел изразиха огромен интерес за внос на българско зърно. Това беше една от най-коментираните възможности за сътрудничество между България и Израел, която беше обсъдена  на среща между председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Христо Цветанов и главният секретар Ивайло Тодоров с представители на сродни неправителствени организации от Израел по време на официална визита в Тел Авив.

На посещение в Израел беше и делегация на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и представители на други неправителствени организации от България. Поводът за визитата беше обмяна на опит, запознаване с постиженията в областта на млечното животновъдство, напояването, консервната промишленост и оранжерийното производство в Израел. Това са едни от най-силно развиващите се отрасли в земеделието в Израел, съобщиха от министерството на земеделието.

Заради ограничените площи които земеделските производители имат възможност да обработват, те предпочитат да засаждат култури, които дават по-големи количества продукция от декар, каквито са плодовете и зеленчуците. Земеделците от Израел използват предимно технология за капково напояване за постигане на високо качество на продукцията. За да защитят насажденията си пък използват специални мрежи, които предпазват растенията от вятър и вредители. Производството на плодове и зеленчуци в страната задоволява на 100 процента потреблението.

За да развиват бизнеса си израелските земеделски производители наблягат още на производството на био продукти, тъй като търсене за тях има в цял Свят. Органичното земеделие е и един от най-бързо развиващите се отрасли в Израел. Годишно производството на екологично чиста земеделска продукция се увеличава с 25 на сто, но все още то заема едва 1,5 процента от целия сектор, сочат данни на земеделското министерство на Израел. Възможностите за сътрудничество в тази област на земеделието бяха обсъдени от представители на израелска организация на производителите на биопродукти при срещата си с Христо Цветанов и Ивайло Тодоров по време на визитата в Израел.

Друг интересен факт, който беше обсъждан по време на посещението е, че Израел се слави като майката на пшеницата. Хлебното зърно е било открито преди един век в Израел и е дори по-качествено от зърното, което масово се произвежда в момента. Израелски експерти са направили изследвания на тази пшеницата и са установили, че в нея има гени, които я предпазват от „житна ръжда”, както и че е по-богата на протеини. Според изследователите генът на тази пшеница би могъл да се използва в разработването на нови и по-качествени сортове пшеница, които да са устойчиви на повече болести и в същото време богати на полезни вещества.

По време на обиколката представители на браншови организации обмениха контакти с израелски неправителствени организации на земеделски производители на плодове и зеленчуци, както и с представители на външно търговски фирми, компании занимаващи се с производство на разсади, торове и други продукти. При срещите си с представителите на бизнеса в Израел земеделският министър им препоръча да търсят сътрудничество с АЗПБ за реализация на своите продукти. Една от най-големите израелски компании „Хищил” прояви интерес да инвестира в проект за създаване на да разсади за зеленчуци на територията на България. Фирмата е създадена през 1974 г. и предлага различни разсади, както и изграждане на оранжерии и компютърни системи за прецизно земеделие. Компанията има изнесено производство за Турция, Италия, Босна и  Южна Африка. Реализирала е проекти на Канарските острови, в Русия, Гърция и други държави. По време на разговорите Найденов съобщи, че е готов да предостави държавна земя на израелските фирми, а те от своя страна да реализират проекти с тяхното ноу хау у нас. АЗПБ и представители на „Хищил” размениха координати като председателят на АЗПБ Христо Цветанов се ангажира да дава  актуална информация за условията и възможностите за развитие на бизнес в България на израелската компания.

Още новини за посещението на българската делегация в Израел:

Мирослав Найденов предложи на Израел да купи земи от Държавния поземлен фонд

Земеделци и собственици на земеделски земи с министъра Найденов в Израел

Министър Найденов черпи „ноу хау” от Израел за млечното говедовъдство и оранжерийното производство