Израелският министър на земеделието Ури Ариел обяви, че Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция на фона на задълбочаващата се дипломатическа криза между двете страни. 
 
 
"Няма да подкрепяме страна, която лицемерно се опитва да поучава Израел", написа министърът в Туитър, цитиран от БТА. Износът на Турция за Израел през миналата година е на стойност 3.4 млрд. долара, докато вносът е за 1.5 млрд. долара. Общият стокообмен между двете страни възлиза на 4.9 млрд. долара, като търговският баланс е силно положителен за Турция, показват данни на Министерството на икономиката в Анкара. 
 
Десетки палестинци бяха убити в Ивицата Газа. Израел заяви, че спира "терористите", за да не достигнат територията му. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Израел, че е извършил геноцид и Турция поиска израелският посланик в Анкара да напусне страната. Като ответна мярка Израел изгони генералния консул на Турция в Йерусалим.
 
Израелският министър на туризма Ярив Левин призова сънародниците си да не пътуват в Турция на фона на задълбочаващия се дипломатически спор между двете страни. Левин добави, че Израел има интерес да запази търговските си отношения с Турция. "Тези връзки са добри за нас и добри за тях", подчерта той.
 
Турция и Израел възстановиха дипломатическите си отношения преди по-малко от две години след шестгодишно замразяване.
Арабската лига се събира днес на извънредно заседание заради избиването на близо 60 палестинци в Ивицата Газа. Срещата на външните министри е по искане на Саудитска Арабия.