България напредва по две процедури за износ на слънчогледов шрот и на сух зърнен спиртоварен остатък като фураж за животните в Китай, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Кой ще доставя българско мляко, сирене и кашкавал в Китай?

На посещение у нас бяха четирима одитори от Генералната митническа администрация на Китай. Те представиха работен вариант на Протокола за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на сух зърнен спиртоварен остатък. Предстои обсъждане на текстовете в него и официално подписване след края на преговорите.

Другият важен документ – Протоколът за санитарните и фитосанитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе, беше подписан още през месец април от българския земеделски министър и министъра на Генералната митническа администрация на Китай.

При сегашното си посещение у нас делегацията инспектира всички български предприятия, които искат да изнасят слънчогледов шрот и сух зърнен спиртоварен остатък за Китай. Експертите подчертаха, че българската система за официален контрол на фуражите е еквивалентна на тази в азиатската страна.

За да започнат да изнасят обаче, родните предприятия трябва да получат официално одобрение от Генералната митническа администрация на Китай. Преди изпращане всяка пратка ще бъде проверявана на място от служители на БАБХ, допълват ветеринарните власти.