Седмото национално изложение на породата Ил дьо Франс завърши с успех, а с него и поредния опит за преплитане на наука и практика в едно. Събитието се организира от Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс и се проведе в Земеделския институт в Стара Загора, който е домакин за трета поредна година на животновъдния форум за качествена селекция. 
 
 
„Самото ваше участие е достатъчен знак за нас, че вие проявявате интерес към породата и организацията, че ни подкрепяте и това, че сте тук, ни прави щастливи“. С тези думи Евгения Ачкаканова, изпълнителен директор на асоциацията откри изложението.
 
 
В рамките на два дни, от 27 до 28 октомври, фермери, селекционери, учени, бизнес и приятели на сектора станаха свидетел на поредното напомняне затова, че качествена селекция в България има.
 
„За да имаме качествена селекция у нас, трябва да се спазват развъдните програми и да се изгради пирамидална структура. На върха на пирамидата трябва да има нуклеусови стада. Там, където има производство на елитен на мъжки и женски разплоден материал, да има кочопроизводство и след това да дойдат обикновените племенни стада, репродуктивните и около 30-40% трябва да бъдат стоковите стада. Породата Ил дьо Франс освен да се развъжда чистопородно, може да се използва за кръстосване в стоковата част и всички приплоди да отиват за месо. Такава е практиката в света, такава трябва да бъде и при нас“, коментира изпълнителният директор на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) проф. Иван Станков за Фермер.БГ.
 
 
Сред официалните гости на мероприятието бяха още проф. Васил Николов, председател на Селскостопанска академия (ССА), проф. Стайка Лалева, директор на Земеделския институт, доц. Димитър Панайотов, декан на Аграрния факултет при Тракийски университет-Стара Загора, Рангел Матански и Михаил Михайлов от Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ), представители от Областната дирекция Земеделие към агроведомството и представители на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).
 
„Когато фермерите имат желание, те са обединени в организация, не затова, че трябва да получат някаква субсидия, а защото знаят какво искат да постигнат и как. Начинът затова е само един - когато има симбиоза между това, което искат фермерите и когато потърсят тези, които разбират и знаят как да го направят“, каза проф. Николов.
 
 
Не липсваше и чуждестранно внимание. Гост на проявата бе Жан Франсоа Бомон от френската асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс, с която българската организация работи още от самото й учредяване, от 2005 г. насам.
 
„Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България е на много добро ниво и непрекъснато се разраства. Климатът в страната е много добър за развъждане на породата. Смея да кажа дори, че Ил дьо Франс обича България. По мое мнение българските фермери могат да изнасят качествени разплодни животни и то на много добра цена, дори на по-добра от Франция. Въпреки че породата е френска, тя се е адаптирала перфектно към условията тук. На изложението видях много добра селекция, изключителни животни и фермери, които се учат много бързо. Виждам перспективи пред България и то на пазари като Турция и Италия“, коментира французинът за Фермер.БГ.
 
 
Освен доброто си партньорство от години, българската асоциация непрекъснато черпи опит и знания от френските си колеги.
 
„Няколко пъти годишно имаме посещение от френската асоция в България. Ние също ходим за обмяна на опит във Франция. Стремим се да постигнем нивото, което те имат и да се състезаваме с тях по отношение на селекционна работа и дисциплина“, каза Ачкаканова.
 
 
В рамките на събитието бяха отличени най-добрите животни, разделени по категории: за мъжки разплодник, за овце-майки, за мъжки шилета, за женски шилета. Сред най-често награждаваните стопанства бяха „Винарска изба - Оряхово", с управител Георги Диков; „Норд Агро Комплекс“ ЕООД, с управител зооинженер Венелин Георгиев и „Агроевроплант Пламен Николов“, с управител Пламен Николов, който е и председател на Асоциацията.
 
Пет ферми пък получиха награда за водене на високо ниво на селекция, а всички участници си тръгнаха с почетна грамота.
 
„Занимавам се с животновъдство от 3 години. Смятам, че това е и бъдещето на България. Това е нещо нормално, което трябва да се развива у нас, а не изкуствените бизнеси. Исках да отглеждам животни, месодайно направление и се насочих към породата Ил дьо Франс, защото ми харесват. В момента имам 300 овце, като наскоро увеличих стопанството си“, каза Георги Диков за Фермер.БГ.
 
 
Догодина породата Ил дьо Франс ще чества 50 години, откакто е внесена за първи път у нас. Към момента Асоциацията за развъждане на породата има 43 земеделци. Поголовието е около 5 600 чистопородни животни и около 3 500, които работят на база поглъщателно кръстосване за производство на тежки месодайни агнета, коментира изпълнителния директор на асоциацията.
 
“Интересът към породата се увеличава. На всяко следващо изложение участват все повече български животни, които са плод на българска селекция. Удовлетворени сме от това нещо, защото в действителност когато интересът расте, когато има повече животновъди, които искат да увеличават пологовието и да работят с тази порода, за нас е удовлетворение”, посочи тя като равносметка.