Някогашно опитно поле с площ около 1000 декара в Пловдивско може да се превърне в национален център за отглеждане на шафрановия минзухар и за добив на шафран.
 
 
Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, съобщи това пред Фермер.БГ след оглед на имота.
 
Шафранът е известен като най-скъпата подправка, цената на качествения продукт е 5-10 хил. евро за килограм. През 2017 г. в България са добити 450-500 кг, отбеляза Тахиров. 
 
По-рано тази година Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) изрази готовност да предостави на асоциацията държавна земя с отпаднала необходимост. Сега се извършват юридически анализи как да се уреди ползването на имота – безвъзмездно, на концесия или по друг начин.
 
Независимо от това, председателят на асоциацията смята, че предложеният терен е идеален. Някои от сградите може да се ремонтират, а полето, като цяло, има ограда.
 
Снимка: pixabay.com
 
„Трябва ни голяма площ, за да може да увеличим производството на луковици. Защото нашата програма е национална: за 5 години искаме да произведем 150-200 милиарда луковици. За да може хората в планинските и полупланинските региони, където имат по 2-5 декара земя, да ги използват, като ги засеят с шафран и по този начин да си осигурят постоянен поминък“, обясни Тахиров. 
 
Той очаква всички правни въпроси да бъдат уредени до края на май, за да може сеитбата за производство на луковици да започне още тази година. 
 
„Поначало тя се прави от 1 юли до края на септември, но идеалното време е в средата на август. Ако уреждането на документите стане до един месец, ще може да планираме отглеждането на луковичките. Иначе пропускаме цяла година. Времето е много ценно за нас“, обясни председателят на асоциацията. 
 
Неправителствената организация е наясно, че няма сили веднага да засее 1000 декара с шафранов минзухар. Затова има идея отначало част от площите да се предложат на хора, които се интересуват от тази култура и искат да я отглеждат, но нямат земя. 
 
„Вместо теренът да пустее, по-добре да дадем на хората, интересуващи се от шафрана, да дойдат на едно място в нашето опитно поле, като в една кооперация“, обясни Тахиров.  Стопаните, които вече отглеждат културата, са наясно, че началната фаза е ходене по мъките. На места почвите са неподходящи, на други минзухарите се срещат с агресивни треви, които завладяват полето.
 
Докато текат юридическите процедури, асоциацията се готви да заснеме с дрон предложеното опитно поле, а след това да покаже с компютърни графики как ще изглежда бъдещият национален център за развитие на шафрана – с ремонтирани сгради и засети площи.