Парламентарната група на „Синята коалиция” внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за съхранение и търговия със зърно. Това обяви на пресконференция в парламента съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

В законопроекта се предлага да бъдат възстановен така наречения „стратегически резерв от зърно”, който да се управлява от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, която ще има за основни функции обновяване на резерва и регулиране на цените на зърното с цел предотвратяване на непазарното им покачване.

Костов заяви, че криза видимо няма, но има мощно и шеметно повишаване на цените на зърното, което е много рисково за повишаване на цените на хляба.„В следващата година предвид очакванията, че световният пазар на зърно ще бъде неблагоприятен – трябва да бъде създаден и съхраняван стретегически резерв от зърно”, посочи Костов. Той припомни, че този стратегически резерв е бил премахнат по времето на Папаризов. Иван Костов посочи, че в този резерв трябва да се съхраняват 250 хил. т. фуражна пшеница и 300 хил. тона хлебна пшеница.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!