След като в продължение на близо 2 месеца в страниците на Фермер.БГ все по-често се появяваха коментари за фиктивен износ на зърно, то днес темата беше официално подета от лидерът на ДСБ и бивш Министър председател на България - Иван Костов.

 

Иван Костов заяви днес, че правителството трябва да провери информациите, че до този момент са изнесени около 1.2 млн. тона зърно.

"Ще настояваме правителството да извърши проверка на всички зърнени складове в страната, както и на Държавния резерв, за да се установят наличностите и да спрат спекулациите", каза Костов. Според него в момента нарочно се нагнетява истерия около износа на зърно с цел повишаване на цените. Лидерът на ДСБ заяви, че има информация за фиктивен износ на зърно към съседни страни с цел източване на ДДС. Той допълни, че тази конкретиката няма да бъде вадена пред медиите на този етап.

 

"Има картелиране на пазара със зърно и зърнени изделия. Държавата трябва да атакува тези монополи пред Комисията за защита на конкуренция, защото зърното е в основата на производството още на месо и млечни изделия", коментира бившият министър-председател.

 

Той заяви, че България е относително голям производител в световен мащаб предвид вътрешната си консумация и няма как страната да остане без зърно. "Същите процеси се развиваха през 1996 и 1997 година", каза още Костов.

 

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) заявиха, че не се налага проверка в складовите бази, тъй като разполагат с информация, че в тях към момента има налични 1.583 млн. тона пшеница.  По техни данни към края на 2010 г. от страната са изнесени 1.586 млн. т. пшеница, което и с 45 на сто повече от предходната година. От тези количества за ЕС са отишли 1.098 млн. т., а за трети страни – 467 хил. т. По данни на МЗХ пазарът в началото на настоящата година е спокоен и не е реализиран експорт на жито.

От агроведомството допълниха, че още миналото лято в разгара на подобни коментари за обезпечаването на зърнения баланс са питали Европейската комисия дали страната може да забрани износа износа на жито. Отговорът на Брюксел обаче бил, че ако страната ни предприеме такива мерки, ще бъде санкционирана за ограничаване на свободния пазар и че при нужда винаги може да внесе необходимите й количества от европейския пазар.

 

01.09.2010 Около 150 000 тона е изнесеното зърно само от пристанище Балчик от Юни досега

ФОТО-ОКО - Фермер.БГ , пристанище Балчик, 01.09.2010

 

кораб зърно 2010

 

камиони за зърно

 

пшеница износ 2010

 

зърно транспорт, проверка на тонаж и качествени показатели - опашка пред Папас Олио

 

пристанище Балчик -кораб Касандра