Слънчоглед  се жъне по русенските полето от 1 седмица. На територията на цялата област има готови площи, които се жънат. Това каза за Фермер.БГ Иван Караиванов, председател на Дунавско зърно. 
 
През 2015 година добивите в Русенско бяха близо два пъти по-големите отколкото в другитерегиони, средно по 250-280 кг/дка. Тази година обаче е изключително тежка за фермерите във връзка с горещото и сухо лято. Зърнопроизводителят коментира следното относно очакваните средни добиви за стопанската 2016 година:
 
„Ние трети месец вече дъжд в нашата област не сме виждали. Лошото е, че тази ситуацията не е само в нашата област, такова е и положението в Разградска област, Добричка и т.н Растения приключиха много рано вегетацията си и добивите ще бъдат страшно редуцирани. Очакваме ниски добиви, тъй като това е в резултат на една много особена климатична година, която ни хвърля големи тревоги.“
 
Във връзка с качеството, Караиванов обясни:
 
Според мен не толкова на качество на слънчогледа ще се отрази сухото време, колкото на количеството на добива. В предните години, ако сме получавали среден добив от декар от 300-380 кг., тази година, ние няма да имаме по-високи добиви от 150-170 кг., а в някои райони дори и много по-ниски.
 
През 2015 слънчогледът в Русенско се изкупуваше на средни цени от 650-680 лв, които също бяха сравнително високи, ако анализираме средната изкупна цена в другите области на страната. На въпроса за прогнозната цена, председателят на Дунавско зърно отбеляза:
 
Аз мисля, че цена от 600-650 лв. не бива да я считаме за висока, тъй като в нормална година, с добри добиви, сме имали цена от 950-1000 лв/тон слънчоглед. Цената на зърното я знаете, тя е борсова цена. През тази година ние силно зависим от черноморския басейн, това са добивите от Украйна, Русия, Румъния и Турция. Именно от тези страни силно зависи какви ще бъдат добивите и как ще излязат тези държави на пазара. Ние определено считаме, че при тези ниски добиви, които имаме тази година с тази цена изключително тревожно е да покрием себестойността на самото производство.
 
Иван Караиванов сподели, че най-много слънчоглед се изнася към южната ни съседка - Турция, която го преработва и го продава в районите Арабските страни, близкия Изток. Разбира се изнасяме и за Европа. 
 
„България е една от страните, които са на челно място по количество произведен слънчоглед. Тя е традиционен производител и със сериозни качества на продукцията и като качество и количество на произведен слънчоглед“, обясни той.
 
Иван Караиванов е категоричен, че не бива да има спекулации с цената на олиото.
 
„Цената на олиото не бива да се вдига, България произвежда достатъчно количество слънчоглед и при такива трудни години, той е достатъчен за вътрешния пазар; достатъчен е за производство на олио, като основно масло за консумация в България и най-добре това ще кажат хората, които го произвеждат. Трябва да се знае, че ще има слънчоглед  в достатъчни количества на нормална цена и не бива да се спекулира с цената на олиото.“