Фалшификацията на хранителни продукти е печеливш бизнес за измамниците. Съблазнително е да се предлага некачествена стока за „премиум качество“ и да се получава за нея двойна цена, пише aggeek.net. 

Експерт: Проблемът с работната ръка трудно ще се реши дори с блокчейн

Храни-фалшификати наводниха американския пазар през последните години. През януари 2016 г. в предаването „60 minutes“ по канал CBS News се вдигна много шум по темата. Вълнение обхвана както САЩ, така и Италия. Журналистът Бил Уитакър прекоси океана, за да се срещне с експерти и представители на италианските власти, а експертът Том Мюлер заяви в интервю, че 75-80% от зехтинът Extra Virgin, внасян от Италия, не съответства на заявеното качество, а зад далаверата стои италианската мафия. 

Фалшифицират се и сирената, виното, млякото и други продукти. Моцарела, дезодорирана с лимонена киселина и избелена с измиващи средства, гнили морски деликатеси, вино ниско качество, маркирано като високо, смеси от евтини мазнини, произведени извън пределите на Италия, продавани като зехтин...

Седмица преди излъчването на материала, посветен на фалшификацията на храни, в Италия са иззети 7 хил. тона некачествен зехтин. Само за последните две години полицията е иззела 59 хил. тона храни. Когато някой попита кой стои зад схемата в Италия, казват „агромафията“. 

Италианската мафия стои зад измамата 

Резултатите от журналистическото разследване не са кой знае какво откритие, но поразяват мащабите на дейността на престъпниците. Вече няма съмнение в това, че са резултат на действията на организирана престъпност, а не на отделни мошеници. 

Още през 2007 г. Том Мюлер издава книга, в която разкрива схемите за фалшификация на зехтин. През 2008 г. италианската полиция арестува 23 души, конфискува 85 ферми и 2,3 хил. тона зехтин. Открива банкови сметки, в които има 39 млн. евро – все пари от търговията с фалшифицирани продукти. 

Подозренията за мащабите на престъплението частично се потвърждават през 2014 г., когато слабата реколта не се отразява на износа на зехтин. Цифрите показват,  че собственото производство Extra Virgin не стига за удовлетворяването на вътрешното търсене.
Всяка година Италия внася стотици хиляди тонове зехтин от Испания и Гърция и в по-малка степен от Мароко, Тунис и Сирия. 

Смесвайки го с италианския зехтин, напълно в разрез с приетите норми, мошениците маркират новия продукт като „произведено в Италия“. Той се лансира както на вътрешния пазар, така и в чужбина. Ситуацията с фалшификатите в самата Италия е по-тежка, отколкото зад граница. По оценки до 90% от зехтина, който се продава в Италия, не съответства на заявеното качество. 

Как мафията управлява „законния“ си бизнес? 

Семейство Корлеоне от романа „Кръстникът“ използваше бизнеса със зехтин като прикритие за своята престъпна дейност. Съвременните италиански престъпници също оцениха високо доходите от измамната схема. 

„Най-доброто качество зехтин  (Extra Virgin) може да бъде продадено за 50 долара за галон… цената на фалшификата е 7 долара. Печалбата е три пъти по-висока, отколкото търговията с кокаин“, казва Мюлер. 


Свръхпечалбата се обуслява от твърдия подход на действие. Организираната престъпност монополизира пазара, плаши и се разправя с несъгласните или неудобните. Фермерите, които откажат да работят с мафията, получават в замяна изгорени домове и селскостопанска техника. Може да бъдат подпалени ресторант или лавка за закуски, ако собственикът откаже да купи продукти от „правилните“ доставчици. 

Възползвайки се от десетилетие икономическа криза в страната, мафията изкупува земеделски земи, добитък, пазари и ресторанти. Производството, доставките и продажбата – мафията контролира всички етапи на пътя на продукта до потребителя – „от фермата до вилицата“. Изкупуват се маслинови насаждения, цели ферми – мафията е готова да инвестира смело в селското стопанство. Вкореняването в агробизнеса позволява да се перат пари от по-„традиционните“ видове бизнес. 

Мафията понижава себестойността на производството и изхвърля конкурентите от пазара. Във фермите активно се използва труда на емигранти. През 2017 г. на милион работници в селското стопанство 287 хил. са мигранти.

Предполага се, че още около 220 хил. мигранти работят без да са регистрирани. Заплащането на труда на такива работници е ниско, а работният ден е с продължителност от 8 до 14 часа. Няма почивни дни. Повечето имигранти се оказват с конфискувани документи, работодателят използва заплахи и сила, за да ги контролира. 

Мафията държи в ръцете си и големите пазари на едро, на които диктува цените на стоките, услугите по транспортиране и опаковане, дори цената към крайния клиент. 

Полицията предполага, че съществува междурегионални алианси, регулиращи бизнеса. Мафията налага своите услуги в качеството на доставчици и превозвачи, като следствие пазарите са пълни с фалшифицирана продукция. 

Друг пазар за реализиране са закусвалните и ресторантите. В Италия около 5 000 ресторанта са под контрола на мафията. По оценки в Рим и Милано всеки пети ресторант е нейна собственост. 

Ако през 2011 г. цената на мафиотския „аграрен бизнес“ е бил оценен на 12,5 млрд. евро, то през 2018 г. става дума вече за 22 млрд. евро. 

Какво прави в такива условия честният производител? 

Несъвършенството на правовата система и корумпираността на италианските власти усложняват борбата с проблема. От втората половина на 20 в. и до наши дни мафията е неизменна част от италианската действителност. В културата това явление е получило отражение в криминалните романи и полицейските детективи. Свикнали с действителността, фермерите предпочитат безропотно да приемат диктуваните им условия.

Ситуацията полека-лека се променя. Агропредприятията се обединяват в консорциуми, за да могат да противостоят на престъпниците. През 2003 г. в Калабрия активистът Винченцо Линарело основава асоциацията Goel – тя се състои от 30 екологично чисти ферми, които не са в подчинение на мафията. Оттогава до днес много членове на обединението са били жертви на нападения. 

„Ако удариш единия, удряш всички. Фактът, че сме заедно, ни дава повече сили“, казва Анализа Фиоренса, член на кооператива Goel.


Търговията с екологично чисти продукти е доста доходоносен сегмент на пазара, което обяснява привличането на престъпните намерения. Много често обикновени продукти се маркират като био и се продават 2-3 пъти по-скъпо от пазарната им цена. По време на една полицейска операция е открита румънска пшеница, маркирана като био италианска. 

За 7 години предприятието на Анализа Фиоренса е станало обект на 7 опожарявания, като най-значителните са на стойност 200 000 евро. 

През 2004 г. в Палермо група предприемачи се обединяват, за да не плащат „за защита“. Основаната организация Addiopizzo се занимава със защита срещу мафията. Активистите призовават гражданите да противостоят на престъпниците. Въпреки сложната задача, с която са се натоварили, активистите дават избор, който предишните поколения предприемачи са нямали.  

През последните години и полицията започва да работи по-активно. През 2016 г. властите са направили 200 000 проверки, свързани с измами с храни. Проверени са 400 сайтове за онлайн търговия и е спряна продажбата на фалшификати на стойност 60 млн. евро. 

60 обучени полицаи-дегустатори правят проверка на истинността на зехтина. Техните показания се приемат от съдиите в качеството на доказателство. По време на операцията Mamma Mia са били иззети огромни количества зехтин, маркирани като Extra Virgin.  

Активизирането на полицията е тясно свързано с излъчването на програмата „60 minutes“. Италианският аграрен отрасъл е дискредитиран и страната може да се сблъска със сериозни финансови последици, ако не предприеме стъпки за възстановяване на репутацията си. 

Друго следствие на озвучените в предаването обвинения бе решителността, с която местните производители и представители на властта са готови да се противопоставят на мошениците.