Фермерите  в Ирландия ще имат нужда от валежи с интензивност 90 мм/ч, за да спасят своята реколта и да възстановят нормалното производство на месо и животни, информира independent.ie.

Хоган: Защитата на малките фермери е топ приоритет в бюджета на ЕС


Според Мет Ейриън части от западните региони на Ирландия в момента страдат от липсата на 90 мм/ч валежи за този период от годината, докато други фермери се оплакват от дефицит в размер на 60 мм/ч.

Традиционно общото количество валежи през месец юли е между 60-90 мм/ч. В някои части на Ирландия обаче тази година са паднали едва 8 мм/ч.

Прогнозите за времето не са оптимистични. Експерти предупреждават, че ключово решение на проблема е да се създават резервоари за вода в случай на суша, но също така трябва да се вземат мерки и срещу наводнения. Времето е твърде капризно.

Всеки сега има нужда от подготовка за това, което предстои в бъдеще, независимо дали става дума за изграждане на големи резервоари или използване на вода от морето, казва д-р Дариус Сибърнис, главен изследовател в Центъра за изследвания на климата и замърсяването на въздуха.