Биопроизводители ще изработят интерактивна карта с всички подходящи места за отглеждане на пчели по биологичен начин.

Това съобщиха от Българска асоциация Биопродукти (БАБ) в рамките на АГРА 2013, предаде Фермер.БГ. От Асоциацията ще работят съвместно със Сдружението за биологично пчеларство.

Реализирането на проекта за интерактивна карта на подходящите райони не е трудно осъществимо технологически, тъй като ортофото картите от очертаванията на земеделските парцели, съдържат цялата необходима информация, коментира пред Фермер.БГ Николай Василев, който отглежда биологично 50 кошера в Източните Родопи.

Районът на пчеларстване за биопроизводство е критичната точка при започването на тази дейност, каза Димо Димов, председател на Националното сдружение за биологично пчеларство в България. Много е важно стопаните, които искат да кандидатстват за биологично пчеларство, на първо място да се запознаят именно с това изизскване за отстояние от 3 км от селскостопански насаждения. Районът трябва да бъде основно с диворастяща медоносна растителност (акация, липа, глог и др), в чисти неинтензивни по отношение на селскостопански мероприятия райони. Според Димов има стремеж на много пчелари да бъдат сертифицирани и да получават субсидии по Агроекологичната мярка, като в същото време пчелините им са в райони с интензивно отглеждане на селскостопански култури като рапица и слънчоглед.

Планинските райони като цяло са по-подходящи за развитие на биопчеларството, тъй като там не се развива интензивно земеделие. Дивите растения, които виреят, дават много висока стойност на произведения продукт. Биологичният прашец има до 2 пъти по-висока стойност, биологичният прополис – до 4-5 пъти по-висока стойност в сравнение с конвенционалното пчеларство.

През последните години в България се наблюдава бум на желаещите да се занимават с биологично пчеларство. По данни на Сдружението за биологично пчеалрство, изнесени от председателя му Димо Димов към края на 2011 г. има 200 биологични пчелари. Пчелните семейства надхвърляд 70 хил., а пчелният мед, деклариран като биологичен е повече от 1000 тона.

¼ от пчелните семейства на регистрираните земеделски производители са обхванати от Системата за контрол на билогичното пчеларство. Най-често тези пчелари реализират пчелната продукция чрез директни продажби. Те съставляват и най-голям процент от регистрираните по Наредба 26 земеделски производители.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!