Българска агенция по безопасност на храните създаде работна група от експерти, представители на пчеларски асоциации и заинтересовани неправителствени организации за наблюдение на ограничената и контролирана употреба на два неоникотиноидни продукта за растителна защита, съобщиха от БАБХ.  

Решението е взето по искане на неправителствения сектор, на среща между представители от Министерство на земеделието и храните, БАБХ, пчеларски асоциации и неправителствени организации, която се проведе в средата на месец март. Целта е да се гарантира стриктното спазване по ограничената употреба и предпазването от евентуални вреди на пчелните семейства.
[news]

От БАБХ съобщават, че предвид реалната опасност от провал на посевите с царевица и слънчоглед, двата продукта бяха разрешени с определени рестрикции и мерки за ограничаване на риска съгласно изискванията на европейския Регламент (ЕО) № 1107/2009.

Употребата на инсектицидите се налага поради нарастване на плътността на два икономически важни неприятеля при царевицата и слънчогледа. Това са Сивият царевичен хоботник и Телените червеи. Идентична е ситуацията и в Полша, Естония, Финландия, Унгария и Румъния, където също се употребяват двата неоникотиноидни продукта. В периода от 2014 и 2015 година те са разрешавани и в държави-членки като Германия, Дания, Латвия, Великобритания, Финландия, Испания.

Предвид възможностите на агротехническите методи и биологията на двата неприятеля, обеззаразяването на семената остава единствената възможност за ефективен контрол на тези вредители при двете култури. Отглеждането на царевица и слънчоглед е широко застъпено в българското земеделие. Ако не се води ефективна борба срещу двата неприятеля, това ще доведе до намаляване на средните добиви, нарастване броя и плътността на различните видове почвени неприятели и ще се увеличи размерът на пропадналите площи, засети с тези култури. Тези негативни производствени и икономически ефекти върху производителите на  слънчоглед и царевица ще се отразят негативно върху българското земеделие. 


Информация за ограничена и контролирана употреба на неоникотиноидни продукти за растителна защита