Европейската агенция по безопасност на храните EFSA добави един от инсектицидите на BASF в „списъка със заподозрени“ препарати за растителна защита, които оказват негативно влияние на пчелните популации, предаде Agri.eu цитирайки агенция Ройтерс.

В понеделник EFSA излезе с официално становище, че инсектицидът Фипронил на BASF “крие риск за медоносните пчели, когато се използва за третиране на семена за царевица”.

BASF разполага със срок до 14 юни да отговори на доклада на EFSA. Очаква се Европейската комисия и представителите на правителствата на ЕС през наложат забрана за употребата на инсектицида от месец юли.

В свое изявление BASF посочи, че становището на EFSA не маркира никакви нови рискове за здравето на пчелите от одобрения за употреба Фипронил. От BASF заявиха, че продуктите базирани на фипронил, са на пазара от 1993 г. насам и се използват в над 70 страни по света. За разлика от неоникотиноидите, фипронил не е широко използвана в Европа, като само пет страни го използват за производство на царевица.

Фермер.БГ припомня, че през последния месец Европейския съюз наложи забрана на три от най-използваните пестициди в света за срок от две години. Забранатa включва неоникотиноиди, произвеждани от немската компания Bayer и швейцарската Syngenta и беше официално приета преди дни, въпреки разногласията на 27-те страни-членки на ЕС.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!