Експериментално производство на шафран предприеха учените от Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“, Пловдив, съобщава регионалната медия Марица.

Повишава ли добива торенето с вермикомпост?

Технологията, по която се отглежда културата е иновативна – ръчен труд има само за беритбата, всичко останало е механизиран процес. Шафрановите луковици на Института бяха засадени на площ от половин декар опитното поле.

„Въпреки че шафранът не е зеленчукова култура, решихме да опитаме дали ще вирее при почвено-климатичните условия на нашия регион. Ако се приспособи добре и има интерес, може да увеличим площите, коментира директорът на института доц. д-р Даниела Ганева. 

Отглеждането му е алтернативна форма за получаване на доходи на института, признава ръководителят.

Есенният минзухар, чиято цена е по-висока от тази на златото, привлече все повече родни производители към себе си, но все още не съществува реална статистика за количеството отглеждано у нас. Преди време група производители създадоха Българска национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, но културата още не е в списъка за подпомагане от евросредствата.

Предстои да разберем дали това ще се промени в новия програмен период. Проблемът на всички производители е, че в България засега няма регулиран пазар. Който е заложил на шафран, търси реализация в чужбина.