Европейската комисия забрани движението на животни и храни от животински произход в пет области на страната – Бургас, Варна, Ямбол, Сливен и Шумен. Официално съобщение от МЗХ и обяснение, защо са обхванати толкова много области все още няма. Стопаните в тези райони нямат представа защо са включени в рисковия списък, но въпреки това са готови да се съгласят със забраната.

"ЕК, която е реагирала светкавично, забрани  движението на животни и храни от животински произход", подвърди шефът на НВМС Йордан Войнов пред медиите в столицата. По неговите думи 28 високоспециализирани служители на ветеринарната служба вземат кръвни проби на домашните животни за шап на територията на община Царево. Следобед пробите трябва да пристигнат в София за изследване в специализираната референтна лаборатория за епизоотични заболявания по животните.

Вземането на кръв от домашните животни се извършва от седем екипа с по четирима „много добре подготвени” ветеринари, твърди той. В бургаското село Кости, където  бе убито диво прасе с шап, има доста домашни животни – около 200 едри преживни, около 150 овце, 130 кози.

В Хасково такава забрана няма, но въпреки това НВМС е взела превантивни мерки – възстановена е дезинфекцията по ГКПП-тата ни с Турция – „Капитан Андреево”, „Лесово” и на „Малко Търново”.

Мерките, които са предложили от ветеринарното ръководство на Европейската комисия са били одобрени под формата на решение на Брюксел с продължителност до 28 февруари. Чрез многобройни изследвания може и по-рано са бъдат извадени някои области от наложения мораториум за движение на живи животни и храни от животински произход. Става дума за по-далечните от епицентъра на огнището – Варна, Сливен, Ямбол,разясни Войнов.

До 72 часа ще е ясна първоначалната картина за липса или наличие на шап при домашните животни в района на село Кости, където опасността е най-голяма. Направени са площадки за задължителна дезинфекция на хора и превозните средства в района на епицентъра на огнището в село Кости.


Вероятно ще бъдат отпуснати допълнително средства за изследванията на животните за шап. „Има фонд за такива заболявания, така че финансово мисля, че няма да имаме проблеми. По всяка вероятност и Европейската комисия ще отпусне някакво финансиране по разни програми за определени заболявания. Но все пак аз съм сигурен, че ще се справим с нашите средства от бюджета”, каза той.