Работната ръка в животновъдните ферми вече има решение. Фирма Агритоп отново застава зад българските стопани, предлагайки им иновативни и удобни решения за улеснение на тяхната работа.
 
 
По време на международния панаир АГРА, който се провежда от 20 до 24 февруари, в Пловдив, компанията презентира на щанда си основните акценти, насочени главно за развитието на месодайното и млечно животновъдство. Щандът предизвика огромен интерес в министъра на земеделието Румен Порожанов, който заедно с делегация, се спря и специално разгледа решенията от компанията. Най-голямо впечатление му направи макета на иновативна кравеферма. 
 
„С министър Порожанов проведохме кратък разговор. Информирахме го за нашата основна стратегия и насоченост в развитието на млечното и месодайното овцевъдство и говедовъдство в България. Той беше положително изненадан и добре настроен от факта, че ние продължаваме да акцентираме на добре работещите решения, на добрите и на премерените инвестиции“, каза пред Фермер.БГ Николай Стефчов, управител на Агритоп.
 
 
 
Акцентът, който Агритоп поставя на щанда си, е насочен към улеснението на животновъдите.
 
„Тази година на АГРА показваме уникално решение за оползотворяване на сламата, като основна постеля и храна при всички животни. Системата Strohmatic е на австрийската фирма Schauer, която вече внедрихме в първата българска ферма“, обясни Стефчов.
 
В момента  се разработва план, с който това практично решение ще бъде приложена в още три стопанства.
 
„Системата представлява вградена инсталация, трайно монтирана вътре в сградата. Състои се от един приемен бункер, в който се слага балата и това е цялата работа на фермера за деня. Балата, посредством товарач Weidemann се поставя изключително бързо – за около 3 минути. Системата е предварително изчислена, съобразена с всички останали консумативи и технологични решения във фермата, така че улавя прахта.
 
 
Решението разполага с мелница. В нея балата се смила, улавя се прахта, камъните и евентуално други външни частици. По този начин само чиста и смляна слама, без други примеси, се пуска върху легловите зони на животните. Разговаряйки дълги години с немски и австрийски фермери, установихме, че и българските фермери имат необходимост от работата с тази система“, добави управителят на Агритоп.
 
Позитивите от това решения са редица.
 
„Системата решава проблема с работната ръка, големия машинен парк, като намалява и до минимум разпрашаването при използването на слама. Изключително хуманно, лесно за употреба решение. Това е един иновативен продукт, който тепърва се доказва и мисля, че с него хората ще разберат, че има смисъл да инвестират, и да работят с него“, категоричен е Стефчов.
 
Работната ръка е невероятно силен фактор, който в случая изчезва като негатив, благодарение на иновативната система. Опитът показва, че в един обор с 330 животни, е достатъчно да работи един човек, който основно да храни и да контролира процесите. Благодарение на всичко това, работата на механизатора се свежда до 3 часа на ден във фермата.
 
„Системата е подходяща и рентабилна за всички видове стопанства, като е добре да има поне 100 животни. Може да се използва и за овце, кози, коне, практикува се и в свинеферми“, каза Стефчов.
 
Това не е единственото улеснение от Агритоп.
 
„Предлагаме на нашите клиенти и други иновативни системи. Успяхме да подобрим и да намалим драстично цената на станок за обработване на копита на млечни крави. Успяхме да постигнем автоматизирано съоръжение, което е на цената на ръчно такова. Това за нас е голямо постижение и вече от тази година предлагаме в България един такъв немски продукт, който ценово е много атрактивен. Мисля, че това още повече ще ни сплоти с нашите клиенти“, заключи Николай Стефчов. 
 
Повече информация за продуктите и услугите предлагани от фирма Агритоп може да получите в интернет на адрес www.agritop.bg или на телефон: 02 / 971 26 20