Пет страни в света култивират почти 90% от всички генномодифицирани растения в света. Това съобщиха на пресконференция в Пловдив изследователи в областта на разпространението на ГМО у нас. 50% от ГМ култури се отглеждат в САЩ. Останалите са в Аржентина, Парагвай, Бразилия, Канада. Аржентина дори е пред екологична катастрофа. 95 % от ГМ култури са соя, царевица и памук, както и маслодайна рапица.

Единствената култура, разрешена за отглеждане в Европа, е царевичният хибрид на Монсанто MON810, посочи Недка Инджова, магистър по екология. От него е засадена 0.06 % от земеделската земя в Европа. Протеинът, произвеждан от MON810, за разлика от естествено произвеждания от бацилите, е променен и патогенен, каза Инджова. Това е било доказано чрез проби с мишки и други организми, които са показали реакции на имунната система.

Много от продуктите се произвеждат именно от соя и царевица, а животинските продукти въобще не подлежат на етикиране по отношение на съдържание на ГМО в тях, казаха експертите по храните. Богати на ГМО са много трансмазнини, маргаринът, царевицата, фъстъците. Почти няма продукт със соя, в който те да не се съдържат. В млякото също попадат такива гени, каза Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство. Според него основен опрашител на растенията са пчелите. Поемането на токсини при този процес води до изчезването на цели семейства пчелни майки. Това се е случило с 800 000 пчелни семейства в САЩ.

В България това явление още е слабо, а медът все още не е токсичен, каза Цонев. Сигнали за изчезване на пчелни семейства има във Видинско и Ломско, които са близо до границата с Румъния, а в северната ни съседка засаждането на ГМО е разрешено, посочи Цонев.

Според Цонев най-голямото лоби у нас има на 5-6 големи корпорации в световен мащаб, които трупат големи печалби от тази индустрия.

За срам на научната ни общност, у нас има специалисти с лош морал, които подкрепят корпоративните интереси на „Монсанто", заяви Валя Божкова, магистър по овощарство. Това е така, тъй като корпорацията финансира разработките им. Гените не са гердан, от който да клъцнеш оттук-оттам, да си го пренаредиш и да си действа, както ти си искаш, каза още Божкова. Явно корпорацията „Монсанто" е решила да превземе света с разработките си и ще го стори, казаха учените. В момента американската компания набира персонал и за България, посочиха те.

Още по темата: