Растенията използват като азотна храна нитрати, нитрити и амониеви соли. Чрез корените си те усвояват и двете форми на азота – нитратна и амониева. При наличието им скоростта на постъпване в растенията се определя от фактори като pH на хранителния разтвор, концентрация на амониеви и нитратни соли, фаза на развитие на растенията и съпътстващите азота йони. 

Реакцията на почвата има огромно значение за динамиката на хранителните вещества и за плодородието на почвата. Тя е решаващ фактор за разтворимостта, а следователно и за усвоимостта на редица хранителни вещества. Пример в това отношение е случаят с нитрифициращите бактерии, които при силно кисела реакция загубват своята активност.

 При неутрална и слабо алкална среда по-интензивно се усвоява амониевата форма на азота. А в по-кисела среда, нитратите са по-добър източник на храна.

В начална фаза на развитие растенията усвояват по интензивно амониевата форма на азота, а в по-късните фази - нитратната. В присъствие на фосфор по-енергично се усвоява амониевият азот, а в присъствие на Ca и Mg – нитратен азот.

Освен двете форми на азота, съществува и амидна форма, представена чрез продукта Карбамид + с инхибитор - третиран с 0,144% активно вещество инхибитор на уреаза.

Оптималното pH за действие на този ензим е 6,4 – 6,9 pH. При взаимодействие на продукта с почвата настъпват процеси на ензимно разграждане на органичното вещество под действието на ензима уреаза, отделен от почвените бактерии и превръщането му в амониев карбонат, който временно алкализира почвата. Образуват се нетрайни съединения, които се разграждат до амоняк.

 Амониевият азот в почвата се нитрифицира, при което се образува азотна киселина и по този начин временното алкализиране се сменя с временно вкисляване.

 Процесът на хидролиза на карбамида до амониеви съединения завършва за 2 – 6 дни в почви богати с органично вещество и за 7 – 12 дни в по-бедни почви.

Забавяйки скоростта на хидролиза на карбамида, в почвата инхибиторите на уреазата намаляват газообразните загуби на азот и концентрацията на амониеви йони в почвения разтвор. Инхибирайки първичните процеси на превръщане на карбамида в минерални съединения на азот, тези инхибитори предпазват от измиване на нитратите от повърхностните слоеве на почвата.

 Карбамид + осигурява необходимото количество азот и при намалена норма на торене, пести време и труд.

Освен това позволява да се удължи срока на приложение на уреа, дава по-голяма свобода за работа при по-високи температури (20-25°С). Инхибиторите на уреазата са средство за контролирано освобождаване на азота от карбамида. Чрез инхибирания карбамид се повишава ефективността на азота и се спомага за опазване на околната среда. Повече информация може да намерите ТУК.

 

Ако искате да участвате в играта, моля, попълнете въпросника ТУК или по-долу.

 

 

Правила на играта "Играй и спечели с Агрополихим" в периода ДАТИ. Също така може да ги изтеглите оттук

 

ВЪПРОСНИК