Водещите световни износители на зърно биха могли да формират група, подобна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Това предложи руският вицепремиер Алексей Гордеев на среща с германския министър на земеделието Юлия Кльокнер в Кьолн, предаде Интерфакс.

Рекордни запаси: Пшеницата плавно поевтинява

Неговата идея е „Зърнената ОПЕК“ да осигури стабилност на пазара, да координира ценовата политика и да реши проблема с глада в света. „Може да включва Русия, Европейския съюз, Съединените щати, Канада, Аржентина и други нации“, допълни Гордеев на срещата.

Експертът предложи министрите на земеделието да обсъдят как да действат водещите износители на зърно по време на берлинското изложение „Зелена седмица“ през януари догодина.

Идеята за учредяване на „зърнена ОПЕК“ не е от вчера. Гордеев беше министър на земеделието цели десет години до 2009 г. През този период той няколкократно лобира за създаването на такава организация. Тогава усилията му бяха насочени към производителите от Черноморския регион – Русия, Украйна и Казахстан. Но неговото предложение така и не набра скорост.

През последните няколко години Русия успя да завладее повече от половината от световния пазар на пшеница, превръщайки се в най-големия износител на хлебно зърно в света. Очаква се тази година зърнената реколта да нарасне с 5% до 118 млн. тона, в това число и около 78 млн. тона пшеница.